Sveitsiläinen tutkijaryhmä kehittää parhaillaan optista biosensoria, joka havaitsee koronaviruksen rakennuksen sisäilmassa. Uusi menetelmä nopeuttaa virusten havaitsemista julkisissa tiloissa, kuten sairaaloissa ja lentoasemilla.

Tutkimukset ovat vielä kesken, mutta tulokset ovat lupaavia. Sensori tunnistaa covid-19:n tyyppiset virukset ja helpottaa niiden havaitsemista reaaliajassa. Näin vaaralliset tartuntataudit voidaan ehkäistä jo varhaisessa vaiheessa.

Hankkeen parissa työskentelevät Sveitsin materiaalitieteen ja tekniikan laboratorion (Empa) tutkijat sekä Zürichin teknillisen korkeakoulun ja Zürichin yliopistollisen keskussairaalan asiantuntijat.

Osoittaakseen, kuinka luotettavasti sensori havaitsee koronaviruksen, tutkijat testasivat sitä toiseen läheiseen virukseen (sars-cov), joka laukaisi sars-epidemian Kiinassa vuonna 2003.

Anturi havaitsee eron jopa samankaltaisten virusten välillä.

Testit vahvistivat, että sensori erottaa selvästi kahden viruksen hyvin samanlaiset rna-sekvenssit toisistaan. Tulokset saatiin muutamassa minuutissa, kertoo tutkimusryhmän koordinaattori Jing Wang Empan tiedotteessa.

Wang ja hänen tiiminsä kehittävät erilaisten ilman epäpuhtauksien, kuten aerosolien ja keinotekoisesti tuotettujen nanohiukkasten mittausmenetelmiä. Tutkijoiden käytössä olevat anturit reagoivat ilmassa leijuviin bakteereihin ja viruksiin.

Tämän vuoden alussa syntyi ajatus kehittää anturi, joka tunnistaa luotettavasti tietyn viruksen. Uutiset covid-19-epidemian leviämisestä Kiinassa olivat omiaan vauhdittamaan ryhmän tutkimuksia.

Nyt valmistunut anturi ei sinänsä korvaa käytössä olevia laboratoriokokeita. Sen sijaan se tarjoaa kliiniselle diagnoosille vaihtoehtoisen menetelmän, joka mahdollistaa koronaviruksen pitoisuuksien mittaamisen sisäilmasta esimerkiksi julkisissa tiloissa.

Menetelmä on osoittautunut luotettavaksi. Anturi havaitsee eron jopa samankaltaisten virusten välillä, esimerkkeinä juurikin sars-cov- ja sars-cov2-virukset. Aerosolien käsittelyssä ja rna:n eristämisessä viruksista on silti vielä parantamisen varaa.

Vaikka covid-19-pandemia saattaa mennä jossain vaiheessa ohi, muistuttaa Wang, että sensori toimii muillakin viruksilla. Tehokas tunnistin paljastaa esimerkiksi sairaalan ilmanvaihtojärjestelmään päässeen viruksen, jolloin sen leviäminen voidaan tehokkaasti estää.