Yhdysvaltoihin tai Eurooppaan palanneista Zika-virukseen sairastuneista matkailijoista 98 prosenttia oli vieraillut Kuubassa, kertoo uusi tutkimus. Maa ei raportoinut sairastapauksista lainkaan maailman terveysviranomaisille epidemian ollessa pahimmillaan. Aiheesta kertoo Science Magazine.

Tutkimusta johtanut genomisen epidemiologian professori Kristian Andersen on tuloksista yllättynyt. Tutkimuksessa oli mukana 38 tutkijaa viidestä eri maasta. He arvioivat, että Kuubassa oli 5 707 raportoimatonta Zika-virustartuntaa, joista suurin osa vuonna 2017. Määrä on suhteellisesti samankaltainen kuin muilla Karibianmeren saarilla vuotta aiemmin.

Zika-epidemia oli niin vakava Etelä-Amerikassa ja Karibialla helmikuussa 2016, että Maailman terveysjärjestö WHO julisti hätätilan. Se kesti saman vuoden marraskuuhun asti.

Tutkimusta johtanut Andersen esittää useita syitä sille, miksi Kuuban epidemia jäi tai jätettiin maailmalta piiloon. Toukokuussa 2015 maa käynnisti aggressiivisen hyönteistorjuntaohjelma, jolla myrkytettiin Zika-virusta levittävää Aedes Aegypti -hyttystä. Ohjelman seurauksena denguekuumeen ja muiden kyseisen hyttysen levittämien sairauksien esiintyvyys väheni merkittävästi alkuvuodesta 2016.

Samana vuonna Zika-virustapausten määrä väheni tasaisesti Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla, oletettavasti johtuen laajan levinneisyyden aiheuttamasta immuniteetista. Kun WHO julisti hätätilan päättyneeksi, virustapausten raportointiin liittyviä määräyksiä höllennettiin.

Vuoden 2016 loppuun mennessä Kuuba oli raportoinut vain 187 Zika-virustapausta. Vuonna 2017 raportointi lopetettiin kokonaan. Kuuba ei ilmoittanut yhtäkään Zika-viruksesta johtuvaa vauvan aivovauriota.

Zika-viruksen diagnosointi on poikkeuksellisen hankalaa. Zika-viruksen ja dengue-kuumeen vasta-aineet ovat samankaltaisia, ja sairaudet voivat sekoittua kokeissa. Zika-potilailla on harvoin oireita, ja viruksen määrä veressä laskee nopeasti, mikä vaikeuttaa tartunnan vahvistamista entisestään.

Andersen toivoo, että hänen tiiminsä lähestymistapaa sovellettaisiin tulevaisuudessa laajaan kirjoon eri sairauksia.

– Tämä tutkimus luo viitekehyksen tartuntatautien tarkemmalle tutkimukselle, hän sanoo.

– Se on hyvin tärkeä uusi työkalu tartuntatautien seurantaan ympäri maailmaa.