Miljoonan koronaviruskuoleman raja ylittyy todennäköisesti seuraavien päivien aikana. Luku ei välttämättä ole koko totuus tilanteesta, arvioi Bloombergin haastattelema professori Alan Lopez . Melbournen yliopiston globaalia taudinhallintaryhmää johtava Lopez arvioi, että koronaan kuolleita on voi olla lähes kaksi kertaa enemmän.

– Miljoonalla kuolemalla on painoarvoa itsessään. Niin järkyttävältä kuin se kuulostaakin, on perusteltua väittää, että kuolleiden määrää on aliarvioitu merkittävästi, Lopez sanoo Bloombergille. Hänen mukaansa tautiin kuolleiden määrä on lähempänä 1,8 miljoonaa.

Jopa maissa, joiden terveydenhuoltojärjestelmät ovat kehittyneitä, kuolleisuutta on vaikea arvioida tarkasti. On esimerkiksi todennäköistä, että kymmenet tuhannet covid-19-taudin aiheuttamat kuolemat jäivät Yhdysvalloissa virallisten tilastojen ulkopuolelle maalis–toukokuun aikana, kertoo Jama Internal Medicinessä .

Koronavirusta levittävät myös oireettomat ihmiset, joten kaikkia tapauksia ei välttämättä saada haaviin edes laajamittaisella testaamisella. Koska tautiin sairastuneista ja siihen kuolleista saatu data on epätarkkaa, valtiot eivät pysty tekemään torjuntatoimia ajoissa, arvioi Lopez.

Juttu jatkuu graafin jälkeen.

Esimerkiksi Intiassa on todettu noin 5,4 miljoonaa koronatartuntaa, mutta tilastojen mukaan tautiin on kuollut noin 90 000 ihmistä. Maassa on Yhdysvaltain jälkeen eniten koronatartuntoja, mutta ei ole luotettavaa kansallista rekisteröintijärjestelmää, jonka avulla kuolintapauksia voisi tilastoida reaaliajassa.

Ihmiset, joilla on vaikkapa sydänsairaus, diabetes tai syöpä, ovat muita suuremmassa vaarassa menehtyä koronavirukseen. Jotkut valtiot ilmoittavat koronaa sairastaneen henkilön kuolinsyyksi toisen sairauden, joka hänellä on myös todettu.

Esimerkiksi Venäjä tilastoi heinäkuussa noin 6 000 koronakuolemaa. Tämän lisäksi ainakin 4 200 kuolintapausta linkittyi koronavirukseen, mutta niitä ei määritelty tilastoissa koronan aiheuttamiksi. Kaiken kaikkiaan Venäjällä kuoli heinäkuussa noin 30 000 ihmistä enemmän kuin vastaavana ajankohtana viime vuonna.

Melbournen yliopiston tekemän arvion mukaan virus voi viedä kaiken kaikkiaan jopa 3 miljoonan ihmisen hengen. Tämä tekisi covid-19-taudista maailman viidenneksi yleisimmän kuolinsyyn.