Raskaana olevat naiset voivat halutessaan ottaa koronarokotteen, ilmoitti Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) keskiviikkona. Lisäksi ensimmäisen rokotteen jo ennen raskautta saanut voi ottaa toisen rokotteen raskauden aikana.
Myöskään hedelmällisyyshoitoja ei tarvitse siirtää koronarokotusten tähden.
Raskaus voi lisätä riskiä sairastua vakavaan koronavirustautiin.
Tutkimusta raskaana olevien koronarokottamisesta on vielä vähän, mutta käyttökokemus, eläinkokeet ja alustava tutkimustieto eivät THL:n mukaan anna viitteitä minkäänlaisista turvallisuushuolista. Maailmalla moni raskaana oleva on saanut rokotuksen.
– Raskaana olevan kannattaa erityisesti harkita, että ottaisi rokotuksen, jos hänellä on perustautinsa vuoksi suurentunut riski sairastua koronavirustautiin. Rokotusta kannattaa harkita myös niissä tapauksissa, joissa raskaana olevalla on suurentunut riski altistua esimerkiksi työssään koronavirukselle, kertoo THL:n asiantuntijalääkäri Emma Kajander tiedotteessa.
Raskaana oleva voi ottaa koronarokotteen omalla rokotusvuorollaan rokotusjärjestyksen mukaisesti.
Koronarokotteen voi ottaa samaan aikaan muiden rokotteiden kanssa. Aiempi 7–14 vuorokauden varoaika muihin rokotteisiin poistuu.
Esimerkiksi TBE-rokotteen eli punkkirokotteen tai jäykkäkouristusrokotteen ottamisen ja koronarokotteen välillä ei siis tarvitse pitää varoaikaa.
– Koronarokotteita on annettu satoja miljoonia annoksia, ja niistä on kertynyt paljon käyttökokemusta. Tämän pohjalta olemme todenneet, ettei koronarokotteen kohdalla varoaikaa muihin rokotteisiin enää tarvita, Kajander kertoo.
LUE MYÖS:
Muokattu otsikkoa 27.7. kello 15:07: Vaihdettu sanat ”Uusi suositus:” muotoon ”Uusi linjaus”. ja ”Näin THL linjasi” muotoon ”Näin THL ohjeistaa”.