Uusi kotimainen pikatesti akuutin COVID-19 infektion diagnosointiin on saanut CE-merkin.

Suomalaisen diagnostiikkayritys Actim Oy:n kehittämä Actim® SARS-CoV-2 -testiesti on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisille.

Kyseessä on yksivaiheinen tikkutesti, joka antaa testitulokset 15 minuutissa. Sen avulla tartuntaketjut saadaan katkaistua, ja eristämistoimet voidaan aloittaa heti, jotta tauti ei pääse leviämään.

Testillä SARS-CoV-2 viruksenantigeeni voidaan tunnistaa nopeasti ja luotettavasti ilman laboratoriolaitteita, yhtiö kertoo. Testi tunnistaa SARS-CoV-2 viruksen nukleoproteiinia nenänielusta otettavasta vanutikkunäytteestä.

Testi on spesifinen uudelle koronavirukselle: se ei reagoi yleisten virusten, kuten muiden koronavirusten (229E, OC43), influenssa A- tai B-virusten, eikä enterovirusten kanssa.

Yhtiön mukaan testi tunnistaa COVID-19-infektion 98 prosentin herkkyydellä ja 100 prosentin spesifisyydellä.

– Luotettava testaus on edelleen kriittinen osa COVID-19 pandemian torjuntaa ja olemme erittäin ylpeitä voidessamme tarjota tarkan ja tehokkaan pikatestin, sanoo Actim Oy:n toimitusjohtaja Magnus Pålsson tiedotteessa.

Testin on yhtiön mukaan osoitettu havaitsevan luotettavasti myös koronaviruksen eri variantit, kuten Iso-Britannian, Intian ja Etelä-Afrikan virusmuunnokset.

LUE MYÖS: