KYSI:n naisten akuuttikeskuksen tiloissa on avattu Seri-akuuttikeskus. Uusi keskus on seksuaaliväkivaltaa kokeneiden, yli 16-vuotiaiden naisten ja miesten akuutti tutkimus- ja auttamisyksikkö. Lyhenne ”seri” tulee sanasta seksuaalirikos.

Seri-akuuttikeskus on tarkoitettu seksuaaliväkivaltaa kohdanneille uhreille sukupuolesta riippumatta. Tukikeskus on matalan kynnyksen yksikkö, jonne voi hakeutua itse, omaisen kanssa tai viranomaisen ohjaamana yhden kuukauden sisällä seksuaalirikoksen tapahtumisesta.

Turussa Seri-keskus on toiminut viime keväästä lähtien. Suomen ensimmäinen Seri-keskus perustettiin Helsingin Naistenklinikalle noin kaksi vuotta sitten.

Seri-tukikeskustoimintaa järjestetään Istanbulin sopimuksen mukaisesti kaikissa Suomen yliopistosairaaloissa. Istanbulin sopimus on Euroopan neuvoston naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemisestä ja torjumisesta solmittu yleissopimus.

Akuuttikeskuksen palvelu sisältää oikeuslääketieteelliset tutkimukset, laboratoriokokeet, tarvittavat lääkkeet ja rokotukset, tilanteen kokonaisarvion ja tuen lähipäivien selviytymiseen sekä tietoa muista tukipalveluista. Vastaanotolla työskentelee lääkäreitä ja kätilöitä.

Oikeuslääketieteellinen näytteenotto voidaan tarvittaessa tehdä päivystyksessä, mutta pääsääntöisesti ne tehdään virka-aikana.

Kuopion keskus on KYSin, Kuopion Tyttöjen talon ja rikosuhripäivystys RIKUn yhteishanke. Seri-akuuttikeskuksessa uhrille tarjotaan muun muassa psykologista apua KYSin yhteistyökumppanien avulla.

Lue myös: