Keskeiset haavainfektioita aiheuttavat bakteerit voidaan tunnistaa elektronisen nenän avulla.

Tämä ilmenee Tampereen yliopiston, Tampereen teknillisen yliopiston, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja Fimlab Laboratoriot Oy:n tuoreesta tutkimuksesta.Tutkimuksessa havaittiin, että keinonenän avulla pystytään erottamaan toisistaan yleisimmät haavainfektioita aiheuttavat bakteerit ilman merkittävää näytteiden esivalmistelua. Järjestelmä pystyi myös erottamaan metisilliini-antibiootille vastustuskykyisen Staphylococcus aureuksen (MRSA) ei-resistentistä Staphylococcus aureuksesta.

Tutkimuksen tavoitteena on kehittää metodi haavainfektioiden pikadiagnostiikkaan. Tällöin hoito voitaisiin aloittaa nopeasti ja kohdistaa suoraan aiheuttajaan, mikä vähentäisi tarvetta empiiriselle hoidolle sekä lyhentäisi diagnostisia viiveitä.

Elektroninen nenä on laite, joka tuottaa kullekin ilman molekyyliseokselle oman niin kutsutun hajuprofiilin. Tulokset analysoidaan tietokoneella ja järjestelmä opetetaan tunnistamaan erilaiset hajuseokset toisistaan.

Tutkimuksessa käytetty elektroninen keinonenä ei vaadi laboratorio-olosuhteita eikä erikoiskoulutusta ja se soveltuu polikliiniseen käyttöön.

Iho- ja pehmytkudosinfektiot ovat yleisiä lääkärin hoitoon johtavia infektioita. Niiden diagnostiikka perustuu yleensä bakteeriviljelyyn.