Mehiläinen ja Helsingin Biopankki ovat aloittaneet yhteistyön, jonka myötä Mehiläisen asiakkailla on nyt mahdollisuus antaa näytteensä kolmessa yksikössä Helsingin Biopankkiin. Alkuvaiheessa mukana ovat Helsingissä Mehiläisen yksiköt Töölö, Ympyrätalo ja Forum.

Asiakas siis antaa verinäytteen ja suostumuksensa siihen, että näytettä voidaan käyttää lääketieteen tutkimukseen ja kehittämiseen. Jos on muutenkin tulossa laboratorioon, näyte tarkoittaa yhtä ylimääräistä veriputkea.

Mehiläisen kautta on aiemminkin tallennettu näytteitä biopankkiin, mutta silloin on ollut kyse tietyistä tutkimusprojekteista, joihin on osallistunut Mehiläisen potilaita. Nyt mahdollisuutta tarjotaan kaikille asiakkaille.

– Biopankkitutkimuksen edistäminen onnistuu sujuvasti lääkärikeskuksessa asioidessa, lupaa Mehiläisen laboratoriosektorin johtaja Kristina Hotakainen.

Biopankin tehtävänä on tukea korkeatasoista tutkimus- ja kehittämistoimintaa, joka tähtää tautimekanismien tunnistamiseen, terveyteen ja sairauteen vaikuttavien tekijöiden parempaan ymmärtämiseen ja uusien, parempien hoitojen kehittämiseen.

Hotakainen muistuttaa, että useimmat meistä todennäköisesti aikanaan hyötyvät tieteellisestä työstä, johon biopankkinäytteitä tarvitaan.

– Kattava näyteaineisto mahdollistaa tutkimustyön, joka johtaa sairauksien parempaan tuntemiseen ja edistää uusien hoitomuotojen löytymistä, hän sanoo.

Suomalaiset sairaalabiopankit toimivat sairaaloissa, joissa lääketieteellistä tutkimusta tehdään. Siten uudet yksilöllisemmät diagnoosi- ja hoitokäytännöt siirtyvät Helsingin Biopankin johtajan Eero Punkan mukaan mahdollisimman suoraan potilaiden hoitoon.

– Henkilön annettua biopankkisuostumuksen näytteet ja niihin liittyvät tiedot voidaan ammattimaisesti, tietoturvallisesti ja eettisesti kestävällä tavalla luovuttaa korkeatasoisten tutkimusprojektien käyttöön, sanoo Punkka.

Asiakkaalla on aina, missä vaiheessa tahansa, oikeus peruuttaa suostumus, jolloin näyte tuhotaan biopankissa, eikä sitä enää käytetä mihinkään tutkimustarkoituksiin.