Suomen ensimmäinen levodopa-entakaponi-karbidopa-geelihoito eli LEKG aloitettiin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä elokuun alussa.

Hoidossa edennyttä Parkinsonin tautia sairastavalle potilaalle laitetaan ensin vatsan kautta PEG-J-letkusto. Sen kautta annostellaan veren levodopapitoisuutta tasoittava geeli ohutsuoleen ulkoisen pumpun avulla.

Edenneellä Parkinsonin taudilla tarkoitetaan tilannetta, jossa potilaalla esiintyy päivittäisiä motorisia tilanvaihteluja tai tahattomia liikkeitä optimaalisesta lääkityksestä huolimatta.

LEKG-hoito sai Suomessa erityiskorvattavuuden heinäkuun alussa. Hoidon tavoitteena on vähentää potilaan motorisia tilanvaihteluja ja tahattomia liikkeitä.

Optimitilanteessa potilaan elämänlaatu korjaantuu merkittävästi ja itsenäinen elämä onnistuu.

Suomi on neljäs maa, jossa LEKG-infuusio on otettu kliiniseen käyttöön. Ensimmäisenä hoito tuli käyttöön Ruotsissa vuonna 2019. Seuraavina hoidon ottivat käyttöön Norja ja Tanska.

Edenneen Parkinsonin taudin hoitoon on ollut aiemmin käytössä kolme laitehoitoa: syväaivostimulaatio, jatkuva levodopainfuusio ja jatkuva apomorfiini-infuusiohoito.

Uusi LEKG-hoito soveltuu niille Parkinsonin tautia sairastaville potilaille, joille ei sovi syväaivostimulaatio- tai apomorfiini-infuusiohoito.

Koska pumppu on pienempi ja kevyempi kuin levodopainfuusiohoidossa käytetty pumppu, voidaan levodopainfuusiohoito joissakin tapauksissa vaihtaa LEKG-hoitoon potilaan pyynnöstä.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti?

Kirjautumalla tästä saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.