Kongon demokraattiseen tasavaltaan on julistettu uusi ebolaepidemia. Epidemia on käynnissä maan länsiosassa, Équateurin maakunnassa. 5. kesäkuuta mennessä alueella oli todettu 14 tartuntaa. Tartunnan saaneista kuusi eli lähes puolet on menehtynyt.

Kyseessä on 11. ebolaepidemia Kongon demokraattisessa tasavallassa. Alustavien tietojen mukaan uusi epidemia ei liity edelliseen epidemiaan, joka levisi laajasti maan itäosassa. Se oli suurin ebolaepidemia Kongon demokraattisen tasavallan historiassa ja toiseksi suurin maailmassa. Équateurin alueella tartuntoja on todettu viimeksi vuonna 2018.

Ebolan lisäksi Kongossa on meneillään myös covid-19- ja tuhkarokkoepidemia. Maassa on todettu noin 4 100 koronavirustartuntaa, joiden vuoksi 88 ihmistä on menehtynyt. Tuhkarokkoon on sairastunut lähes 370 000 ihmistä, joista lähes 6 800 on menehtynyt.

Kongon terveysviranomaiset koordinoivat toimia epidemian hillitsemiseksi yhdessä WHO:n ja muiden toimijoiden kanssa.

Tauti tarttuu ainoastaan suorassa kosketuksessa sairastuneen tai kuolleen henkilön ruumiineritteisiin. Taudin hoito on pääosin oireenmukaista. Tehokkain keino estää taudin leviämistä on hyvä käsihygienia. Ebolaa vastaan on kehitetty rokote, joka oli käytössä edellisen epidemian aikana.

WHO ja Euroopan tautikeskus ECDC seuraavat Kongon tilannetta tarkasti. THL tiedottaa asiasta tarvittaessa uudelleen.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.