Vuoden kandi-innovaatioksi on valittu Kutsu ja konsultoi lääkäri oikein –mobiiliapplikaatio. Tampereen yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa opiskeleva Väinö Forss kehitti liki 1,5 vuotta kehittämämobiilisovellusta, joka parantaisi terveydenhuollon henkilöstön työn organisointia ja lisäisi samalla työn mielekkyyttä. Forssin kiireettömien pyyntöjen tekoon ideoima Kutsu ja konsultoi lääkäri oikein -mobiiliapplikaatio, on valittu Vuoden kandi-innovaatioksi. Kilpailun järjestivät Suomen Medisiinariliitto ja Terveystalo. Kilpailu toteutui nyt neljättä kertaa.

– Kilpailun tarkoituksena on nostaa pohdittavaksi ajankohtaisia aiheita lääketieteestä sekä lisätä yhteiskunnallista keskustelua lääketieteen opiskelijoiden parissa. Haluamme myös osaltamme tukea opiskelijoiden ideoita yhteiskunnan ja terveydenhuoltojärjestelmän parantamiseksi innovaatiokilpailun muodossa, kertoo Iikka Piiroinen Suomen Medisiinariliitosta.

Voittajatyöksi valittu mobiilisovellus vähentää kaikkien terveydenhuollon työntekijöiden työn keskeytymistä ja karsii päivystäjän levon keskeytyksiä. Samalla vääräaikaisten keskeytysten aiheuttamat virhemahdollisuudet vähenevät työssä.

– Päivystäminen on merkittävässä roolissa monien lääkäreiden työssä ja haluamme kehittää jatkuvasti päivystäjien työtä ja työvälineitä, siksi voittajatyö oli erityisen kiinnostava, sanoo Terveystalon Julkisten palveluiden lääkärirekrytoinnista ja kandiyhteistyöstä vastaava aluejohtaja Anni Huotari.

Terveystalo lanseeraa syksyn aikana uuden päivystyskonseptin, jossa on kiinnitetty erityisesti huomiota päivystävän lääkärin koulutukseen, tukeen ja työolosuhteisiin.

– Uuden päivystyskonseptimme myötä palautamme lääkärin toiminnan keskiöön. Haluamme kehittää päivystystyötä niin, että se kehittyisi sivutoimisesta lisätyöstä varteenotettavaksi urapoluksi, kertoo Terveystalon Päivystysliiketoiminnan vastuulääkäri Johan Sanmark.

Kandi-innovaatiokilpailun voitto tuntuu 40-vuotiaasta Väinö Forssista hänen omien sanojensa mukaan uskomattomalta. Forss on kolmannen vuosikurssin opiskelija Tampereen lääketieteellisessä tiedekunnassa. Alanvaihtoon hänet ajoi jo aikaa sitten kertaalleen kuopattu haave lääketieteellisistä opinnoista sekä heikot työllistymismahdollisuudet aiemmassa ammatissa.

–Perusopintojen loppuunsaattaminen on ensisijainen tavoitteeni ja samalla myös väitöstutkimus on tekeillä. Tavoitteena olisi saada tohtorintutkinto valmiiksi pian lisensiaatiksi valmistumisen jälkeen. Aion hankkia avoimin mielin kokemuksia mahdollisimman laajalti alalta, Fors kertoo.

Forssin lisäksi kilpailun finaaliin ylsivät Humam Hamid Tampereelta sekä Taina Huotari ja Tuomas Majuri Oulusta. Finalistit palkitaan Medisiinariliiton perinteisessä Tuohilampiseminaarissa 14. – 15. syyskuuta. Voittaja pääsee valitsemaansa lääketieteelliseen huippukongressiin.