Tiukentuvat koronarajoitukset pääkaupunkiseudulla nostattavat kritiikkiä Helsingin kuntapoliitikkojen keskuudessa.

Esimerkiksi Helsingin kaupunginhallituksen jäsen Tuomas Rantanen (vihr) arvostelee voimakkaasti rajoituksia Facebook-kirjoituksessaan. Hänen mukaansa hallituksen ja aluehallintoviraston määräykset kulkevat aivan eri tahtiin.

Tilanne on demokratian skandaali ja kriisi, Rantanen toteaa. Lasten harrastustoiminnan kieltämisestä seuraa hänen mukaansa enemmän kielteisiä oheisvaikutuksia kuin sillä saavutetaan tavoiteltuja etuja. Kulttuurialoja kohdellaan hänen mukaansa eri kriteereillä kuin muita yhteiskunnan toimintoja.

”Epidemian pysäyttämiseksi tehtävät vaikuttavat asiat on toki lähtökohtaisesti otettava vakavasti, mutta määräykset, joiden mukaan sisätilojen tapahtumissa voi olla vain 25 henkeä tilan koosta ja toiminnan luonteesta riippumatta ovat vaikuttavuuteen nähden mielivaltaisia, eivätkä ne ole missään suhteessa muihin määräyksiin”, hän katsoo.

Avi pitää rajoituksia välttämättöminä

Pääkaupunkiseutu siirtyi viime viikolla koronaepidemian leviämisvaiheeseen. Viranomaisten mukaan tilanne alueella on tällä hetkellä erittäin vaikea ja tartunnanjäljitys on pahasti ruuhkautunut. Rajoitusten lisääminen on välttämätöntä, jotta epidemian leviämistä saadaan hillittyä, aluehallintovirasto kertoo.

Kokoontumisrajoitusten kiristymisestä on päättänyt Etelä-Suomen aluehallintovirasto. Asiakastilojen käyttöä rajoitetaan Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan kuntien alueilla 20. elokuuta alkaen.

Sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa voidaan järjestää päätöksen mukaan yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu sisätiloissa enintään 25 henkilöä ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa enintään 50 henkilöä.

”Tämä edellyttää, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa ja turvallisuus voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen 31. toukokuuta 2021 antamaa ohjetta”, avi toteaa.

Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan pormestari sekä vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki kirjoittaa Twitterissä, että avin päätös on ilmeisesti kieltämässä sisätiloissa tapahtuvan harrastustoiminnan myös lapsilta ja nuorilta.

”Lapset ja nuoret todella tarvitsevat nyt todella kipeästi harrastuksia, tämä on todella raskas isku vaikean vuoden jälkeen,” hän kirjoittaa.

”Vastoin hallituksen linjaa”

Myös Helsingin pormestari Juhana Vartiainen (kok) kritisoi koronarajoituksia Twitterissä.

”Aluehallintoviranomaisen päätös ja maan hallituksen viivyttely koronapassiasiassa ovat valitettavasti luoneet tilanteen, jossa valtaosa Helsingin Juhlaviikkojen tapahtumista peruuntuu festivaalin kynnyksellä”, hän kommentoi.

Helsingin kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr) katsoo rajoitusten olevan vastoin hallituksen linjaa. Hänen mukaansa rajoitusten pitäisi kohdistua vain aikuisiin, ei lasten harrastuksiin.

”Rajoitukset ovat vastoin hallituksen linjaa, jonka tahtotila on ollut tapahtumien avaaminen, ei peruminen. Erityisen surkeaa on, että Helsingin Juhlaviikot joudutaan perumaan näin lyhyellä varoitusajalla. Valtava pettymys,” hän kirjoittaa Twitterissä.

Lue seuraavaksi: