Ranska ja Saksa ovat linjanneet koronarajoitusten tiukentamisesta.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on julistanut Ranskaan toisen kansallisen täyssulun. Sen on määrä jatkua ainakin marraskuun loppuun.

Asiasta uutisoi muun muassa BBC.

Macron kertoi myöhään illalla, että perjantaista lähtien ihmiset saavat lähteä kodeistaan vain välttämättömään työhön tai terveyssyistä.

Ei-välttämättömät liiketoiminnot, kuten ravintolat ja baarit sulkeutuvat, mutta koulut ja tehtaat pysyvät auki.

Päiväkohtainen koronakuolleisuus Ranskassa on nyt korkeimmillaan sitten huhtikuun. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan Ranskassa on todettu yli miljoona koronatartuntaa ja yli 35 000 koronakuolemaa.

Macron varoitti, että riskinä on ”Ranskan hukkuminen toiseen aaltoon, joka epäilemättä on kovempi kuin ensimmäinen”.

Hiukan aiemmin Saksa kertoi hätäsulusta, joka ei ole aivan yhtä ankara kuin Ranskassa, mutta määrää silti ravintolat, kuntosalit ja teatterit kiinni ensi maanantaista alkaen. Saksan liittokansleri Angela Merkel kertoi, että kuukauden sululla pyritään turvaamaan terveydenhuollon kapasiteetti.

Saksassa on WHO:n mukaan yli 460 000 todettua koronatartuntaa ja yli 10 000 koronakuolemaa.

Tartuntojen määrä on jyrkässä nousussa Euroopassa. Britanniassa tuore tutkimus arvioi, että lähes 100 000 ihmistä saa tartunnan päivittäin. Tutkijat varoittivat, että jonkin on nyt muututtava.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen totesi eilen, että koronavirustilanne on hyin vakava.

– Olemme syvällä toisessa aallossa, hän sanoi.

– Luulen, että tänä vuonna joulusta tulee erilainen joulu.

Juttu jatkuu upotuksen jälkeen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan kuluneen kuukauden aikana ilmaantuvuudet ovat olleet kasvussa erityisesti Euroopassa.

THL:n mukaan Euroopassa uusia tapauksia on väestöön suhteutettuna todettu eniten Ranskassa, Belgiassa, Tšekeissä, Luxemburgissa, Sloveniassa, Alankomaissa ja Lichtensteinissa. Maailmanlaajuisesti uusien tapausten ilmaantuvuus on tällä hetkellä suurinta Amerikan mantereella, Euroopassa ja Venäjällä, kertoo THL.

Suomessa tilanne on tällä hetkellä rauhallisempi. Meillä on todettu koronatartuntoja THL:n mukaan yli 15 000 ja koronakuolemia 354. Tuoreimman kahden viikon seurantajakson aikana todettiin 2 478 uutta tautitapausta. Uusien tapausten ilmaantuvuus väestöön suhteutettuna oli THL:n mukaan 44,7 tapausta 100 000 asukasta kohden.