Sote-uudistus toteutetaan 18 perustettavan maakunnan pohjalle niin, että päävastuu sosiaali- ja terveyspalvelujen tuotannosta on julkisella sektorilla. Kaikki puolueet osallistuvat neuvotteluihin ”verotuksen ja monikanavarahoitusmallin” selvittämiseen, sanoo medialle hallitusneuvottelujen vetäjä, sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne.

– Me olemme nyt tästä soten hallintomallista saatu ratkaisu. Se on itsehallintoalue, jota kutsutaan maakunnaksi, kertoo Rinne.

Suuret kaupungit ovat Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) etunenässä kritisoineet sote-palveluiden siirtämistä pois kaupungeilta ja kunnilta uusille maakunnille. Rinteen mukaan uusi hallitus aikoo vielä tämän vuoden aikana selvittää, voisivatko kunnat ja kaupungit toimia sote-palveluiden tuottajina uudessa sote-mallissa.

– Myöskin se on sovittu, että tämän vuoden loppuun mennessä selvitetään pääkaupunkiseudun erilliskysymys, Rinne sanoo.

Sote-ratkaisun rahoitusratkaisusta käynnistetään myös parlamentaarinen valmistelu kaikkien puolueiden kesken. Rinteen mukaan kyse on ”erityisesti verotuksen ja monikanavararahoitusmallin” selvittämisestä. Maakuntaratkaisun osalta on keskusteltu mahdollisuudesta, että perustettavat maakunnat saisivat itselleen verotusoikeuden palveluiden rahoittamiseksi.

Rinne kertoo, että hallitusneuvottelut ovat jatkuneet eilen yötä myöten ja että ”viimeiset puhelut käytiin vielä noin yhden aikaan”. Eri politiikkalohkoista neuvotelleet työryhmät eivät kuitenkaan kaikki ole saaneet työtään valmiiksi. Kesken ovat Rinteen mukaan ne työryhmät, jotka ”liittyvät talouteen ja verotukseen”.

– Ne jatkavat joka tapauksessa.

Sote-ratkaisusta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.