Koronarokotteista tunnettu bioteknologiayritys Moderna on aloittanut testit ihmisillä mRNA-teknologiaa hyödyntävällä influenssarokotteella. Ensimmäiset vapaaehtoiset saivat mRNA-1010 -rokotekandidaattia ihmisellä tehtävän testauksen ensi vaiheessa tiistaina, yhtiö kertoo.

Koronaepidemian hillitsemisessä mRNA-teknologiaa hyödyntävät Modernan ja BioNTech-Pfizerin rokotteet ovat olleet tärkeitä.

mRNA-teknologiaa on kehitetty ainakin 1990-luvulta lähtien, mutta vasta koronarokotteissa sitä pystyttiin käyttämään. mRNA -rokote toimii siten, että se kuljettaa lähetti-RNA:ta soluun ja käyttää ihmisen omaa elimistöä rokotteen vaikuttavan aineen eli antigeenin valmistamiseen. Uusi teknologia on lyhentänyt rokotteiden kehittämiseen tarvittavaa aikaa. Koronarokotteissa olevaa mRNA:ta valmistetaan synteettisesti laboratoriossa. Sen tuottamisessa ei tarvita eläin- tai ihmissoluja.

Sen sijaan monet nykyiset influenssarokotteet hyödyntävät valmistuksessaan kananmunia. Siinä on mahdollinen riski, että rokotusvirukseen muodostuu antigeeninen muutos. Tällä hetkellä käytetyissä influenssarokotteissa on tavallisesti kahden A-influenssaviruksen ja kahden B-viruksen osia. Sen sijaan esimerkiksi nykyinen mRNA:ta hyödyntävä koronarokote ei sisällä lainkaan koronaa aiheuttavaa SARS-COV-2 -virusta eikä sen osasia.

Nyt Moderna testaa mRNA-influenssarokotteensa turvallisuutta, reaktogeenisuutta ja immunogeenisuutta. Rokotteella pyritään estämään viruslinjoja A H1N1, H3N2 ja influenssa B Yamagataa ja Victoriaa, kuten Maailma terveysjärjestö WHO on suositellut.

– Uskomme, että mRNA -rokotteiden hyötyihin kuuluu niiden kyky yhdistellä erilaisia antigeenejä. Siten ne suojelevat lukuisia viruksia vastaan. Ja [lisäksi niiden hyötynä on se], että hengityselinten virusten, kuten influenssan, SARS-CoV-2: den ja RSV:n evoluutioon voidaan vastata nopeasti, sanoi Modernan toimitusjohtaja Stéphane Bancel tiedotteessa.

– Visionamme on kehittää mRNA -yhdistelmärokote, jotta ihmiset voivat saada yhden rokoteannoksen joka syksy ja saada korkeatehoisen suojan vaikeimpia hengityselinten viruksia vastaan.

Kausi-influenssarokotteen teho on vuoden mittainen. Kausi-influenssasta johtuvaan vakavaan tautiin sairastuu WHO:n mukaan vuosittain 3–5 miljoonaa ihmistä. Suomessa tavallisina vuosina sairastuu Terveyskirjaston mukaan noin 10 prosenttia väestöstä 6–8 viikkoa kestävän aallon aikana.

Viime talvena influenssaepidemiaa ei tullut Suomeen lainkaan, oletettavasti siksi, että ihmiset suojautuivat COVID-19 -epidemialta ja tulivat samoilla keinoin suojautuneeksi influenssalta. Lisäksi tutkitaan, voiko selitys löytyä myös koronan ja influenssan välisestä kilpailuasetelmasta.