Vajaan 16 000 asukkaan Uudenkaupungin terveydenhuolto on ollut tiukilla tänä vuonna. Valmet Automotiven autotehtaalla on aloittanut työt yli 2 200 työntekijää, jotka ovat käyttäneet runsaasti myös kaupungin palveluita.

Määrä todennäköisesti kasvaa entisestään, koska autotehdas hakee jatkuvasti lisää työntekijöitä.

Uudenkaupungin johtavan ylilääkärin Pia Lahtisen mukaan eniten kiirettä on ollut keväästä alkaen kaupungin kiire- ja päivystysvastaanotoilla.

– Ollaan oltu aika kovilla. Autotehtaan työntekijöitä on käynyt runsaasti meillä vastaanotoilla, koska työterveyshuollon tuottava Mehiläinen ei ole pystynyt vastaamaan kaikkeen kysyntään. Meillä on kyllä ihan hyvä yhteys työterveyshuoltoon, ja he ovatkin jo lisänneet resursseja, Lahtinen sanoo.

Mehiläisen Turun seudun yksikönjohtajan Juha Hämäläisen mukaan työterveyshuollon resurssit on jouduttu kohdentamaan ensisijaisesti työhöntulotarkastusten tekemiseen.

– Työterveysasema on auki pääsääntöisesti arkisin kello 8-16, joten iltaisin ja viikonloppuisin akuutit sairaustapaukset on ollut mahdollista hoitaa vain kunnallisen päivystyksen kautta, Hämäläinen sanoo.

Mehiläinen on tuomassa uusia toimintamalleja sairaanhoitoon, mikä helpottaa painetta julkisella puolella.

– Vuodenvaihteessa otetaan käyttöön esimerkiksi sähköinen Omatyöterveys-palvelu, jonka avulla voidaan hoitaa entistä suurempi osa akuutista sairaanhoidosta myös iltaisin ja viikonloppuisin, Hämäläinen sanoo.

Potilasmäärät ovat kasvaneet myös kaupungin mielenterveys- ja päihdeyksikössä. Pia Lahtisen mukaan moni autotehtaan työntekijä on mieluummin käyttänyt kaupungin kuin työterveyshuollon mielenterveyspalveluita.

– Osalla on voinut olla kontakti julkiseen puoleen jo edellisellä paikkakunnalla. Osalle pitkään työttömänä olleelle autotehtaan minuutintarkka linjastotyö on voinut olla liian rankkaa.

Kiirettä on pitänyt myös neuvolapalveluissa, joita ovat käyttäneet autotehtaan työntekijöiden puolisot ja lapset.

– Oikeastaan kaikkialla muualla on palveluiden kysyntä lisääntynyt paitsi vanhusten palveluissa ja osastoilla.

Autotehtaan työntekijät puhuvat äidinkielenään yli neljääkymmentä eri kieltä, joten Uudenkaupungin on ollut pakko ostaa aiempaa huomattavasti enemmän myös tulkkipalveluita. Niitä on tarvittu paljon varsinkin neuvoloissa.

Kaupunkiin on jäänyt paljon niitäkin, joilta työnteko autotehtaassa ei ole syystä tai toisesta onnistunut. He käyttävät paljon myös sosiaalihuoltoa.

– Joukossa on esimerkiksi nuoria, jotka eivät ole oikein tottuneet hoitamaan asioitaan. Sosiaalipuoli on joutunut ohjaamaan heitä ihan perusasioissa, kuten huonekalujen ostamisessa, Lahtinen sanoo.

Ensi vuodelle terveyspalveluihin saadaan Lahtisen mukaan vahvistukseksi yksi 50-prosenttinen päihdelääkärin virka. Lisäksi tänä vuonna avattiin kaksi aiemmin jäädytettyä yleislääkärin virkaa.

– Muuten yritämme selvitä lääkärien ja hoitajien työnjakoa edelleen kehittämällä sekä käyttämällä tarvittaessa vuokratyövoimaa ruuhkanpurkuun. Nyt näyttää siltä, että tästä selvitään, mutta parin kuukauden päästä voin olla ihan eri mieltä, kun influenssakausi pahimmillaan jyllää.