Vuosi sitten Helsingin Meilahdessa avattu lastensairaala on herättänyt runsaasti kiinnostusta sekä kotimaassa että ulkomailla. Jo ennen avautumista siihen kävi tutustumassa useita vierailijaryhmiä päivittäin. Myös sairaalan avautumisen jälkeen ryhmiä on käynyt useita viikossa.

Potilaille ja perheille on järjestetty vuoden aikana vierailuja ja ohjelmaa useita kertoja kuukaudessa.

– Kiinnostus uutta lastensairaalaa kohtaan on ylittänyt mahdollisuutemme järjestää kaikki toivotut vierailut potilastoimintaa häiritsemättä, kertoo linjajohtaja Pekka Lahdenne Husin tiedotteessa.

Hän muistuttaakin, että sairaalaan on mahdollista tutustua myös virtuaalisesti osoitteessa www.koeuusilastensairaala.fi.

Lastensairaan on tehty takuutarkastus. Vuoden aikana rakennuksessa on ilmennyt muutama viallinen putkiasennus. Ilmastointi on vaatinut säätämistä, ja monimutkaista tekniikkaa sisältävien ovien avautumis- ja lukitusjärjestelmät ovat vaatineet korjauksia. Rakennuksen alakattoihin asennetaan vielä lukituksen varmistavat lisäkiinnikkeet.

– Kiinteistön kokoon nähden rakennuksessa olevat takuuvirheet ovat olleet vähäisiä. Korjauksista suurin osa on jo tehty vuoden mittaan, ja loputkin tullaan hoitamaan ripeästi suunnitelman mukaisesti, sanoo Haahtela-rakennuttaminen Oy:n toimitusjohtaja Eero Kiljunen tiedotteessa.

Ensimmäiset potilaat tulivat uuteen sairaalaan viime syyskuussa. Kaikkien yksiköiden muutot saatiin tehtyä reilussa viikossa. Henkilökunnan perehdytys sairaalan toimintaan alkoi jo hyvissä ajoin ennen muuttoa ja kesti kokonaisuudessaan lähes vuoden.

– Uudet tilat ja niihin liittyvä tekniikka on vaatinut paljon opettelua. Myös monia toimintatapoja uudistettiin. Tiloja testattiin ennen käyttöönottoa, mutta käytön jälkeen on ilmennyt joitakin vikoja tai muutostarpeita. Henkilökuntaa on kannustettu raportoimaan tiloissa ilmenneistä ongelmista, sanoo Pekka Lahdenne.