Lääkeyritys Takeda kertoi eilen keskiviikkona aloittavansa veren plasmaan perustuvan lääkkeen kehittämisen hoidoksi korkean riskin potilaille, joilla on covid-19-koronavirus.

TAK-88-lääke on suunnattu SARS-CoV-2-virukseen, joka aiheuttaa paraikaa maailmaa valloittavan koronavirusinfektion.

First Word Pharma-tietopalvelun mukaan Takeda tutkii myös, olisiko jostakin sen jo markkinoilla olevista tuotteista tai sen lääkekirjaston molekyyleistä tehokkaaksi hoidoksi potilaille, jotka ovat saaneet koronavirustartunnan.

Yritys neuvottelee tällä hetkellä terveysviranomaisten kanssa Yhdysvalloissa, Aasiassa ja Euroopassa voidakseen edetä TAK-88-lääketutkimuksessaan.

Eteneminen vaatii muun muassa sitä, että tutkijat saavat käyttöönsä sellaisten ihmisten plasmaa, jotka ovat parantuneet covid-19-infektiosta.

Näyttää siltä, että lääkealaa seuraavien analyytikkojen mielestä plasmaan perustuva lääke on Takedalle sekä vahvuus että kompastuskivi.

Vahvuus se on siksi, että plasma on lähestymistapana erilainen kuin muilla koronavirukseen lääkettä etsivillä tutkimusryhmillä.

Riskinä lääkkeellä on riittävä plasman saanti.

– Vaikka lääke osoittautuisi toimivaksi, ei ole varmaa, että yhtiö pystyy tuottamaan sitä tarpeeksi, sanoo Jeffriesin analytikko Stephen Barker First Word Pharmalle.

Lääkkeen valmistamiseen tarvitaan suuri joukko plasmanlahjoittajia.

– Se vaatii paljon organisointia. Lisäksi plasman erottaminen verestä on monimutkaisempaa kuin torjua viruksia synteettisillä valmisteilla, joita voi tuottaa lähes rajattomasti.

Lue myös: