Satakunnan sairaanhoitopiiri harkitsee lähtemistä Una-potilastietojärjestelmäkokonaisuutta kehittävästä Una-yhteisyrityksestä.

Aiemmin Espoo on irtautunut hankkeesta ja luopunut oikeudestaan Unaan panostamaansa miljoonaan euroon. Tivi-lehti kertoi Espoon päätöksestä toukokuun alussa.

Satakunnan Kansa -lehti uutisoi, että Satakunta on neuvotellut yhteisistä jatkotoimista kolmen muun sairaanhoitopiirin eli Eksoten, Kymsoten ja Kanta-Hämeen kanssa. TietoEvryn Lifecare-järjestelmää käyttävät sairaanhoitopiirit varautuvat lehden mukaan irtisanomaan sopimuksensa Unan kanssa.

Satakunnan sairaanhoitopiirin hallitus on valtuuttanut sairaanhoitopiirin johtajan aloittamaan neuvottelut Una oy:n kanssa jatkovaihtoehdoista. Yksi vaihtoehto olisi irtisanoa sopimukset kesäkuun aikana ja irtautua yrityksestä.

Sairaanhoitopiiri on Satakunnan Kansan mukaan pettynyt Una Ydin -ohjelmaan, joka olisi modulaarisen ja toimittajariippumattoman Una-potilastietojärjestelmäkokonaisuuden keskeinen järjestelmä.

Tuotteistetun version valmistumiseen arvioidaan lehden mukaan kuluvan vielä kolme vuotta. Una Ydin -järjestelmän kehittämiseen on Satakunnalta kulunut vuoden 2021 loppuun mennessä arviolta 725 000 euroa. Kolme lisävuotta toisi kuluja lisää yli 200 000 euroa vuodessa.

Una oy on esitellyt osakaskokouksessa uuden strategian: yhtiö voisi toimia edunvalvojana ja yhteistyöfoorumina it-kysymyksissä. Satakunnan sairaanhoitopiiri piti ehdotusta kalliina. Se maksaisi sairaanhoitopiirille 110 000 euroa vuodessa.

Pohjois-Savossa ja Kuopiossa on keväällä päästy pilottivaiheeseen Una-hankkeessa kehitetyn toisen järjestelmän, Tilannekuva Unan kanssa. Pohjois-Savon alueella on käytössä noin 25 erillistä perusterveydenhuollon ja sosiaalitoimen asiakas- ja potilastietojärjestelmää. Cinian ja Unan yhteistyössä kehittämä Tilannekuva näyttää tiedot yhdessä näkymässä, mikä nopeuttaa ja helpottaa työtä.