Hämmentävän hyvä. Näillä sanoilla esitarkastaja kuvaili urologi Mikael Anttisen väitöskirjaa.

Anttinen tutki magneettiohjatun kuumennushoidon käyttökelpoisuutta paikallisen eturauhassyövän kohdennetussa hoidossa, paikallisesti edenneen eturauhassyövän palliatiivisessa hoidossa ja sädehoidon jälkeen paikallisesti uusiutuneen eturauhassyövän hoidossa.

"Hoidon nimi on TULSA eli vapaasti suomennettuna magneettiohjattu eturauhasen kuumennushoito. Ultraäänienergiaa viedään potilaan virtsaputken kautta eturauhaseen. Potilas on hoidon aikana nukutettuna magneettiputkessa ja kuumennushoidon etenemistä seurataan reaaliaikaisesti lämpöherkillä magneettikuvilla. TULSA-menetelmässä kuumennushoitoa pystytään antamaan millimetrien tarkkuudella, juuri sinne minne tarvitaan", Anttinen sanoo.

Suurin osa potilaista pääsi katetrista eroon

Anttisen mukaan paikallisesti edenneessä eturauhassyövässä TULSA-hoidon ideana on polttaa se osa eturauhasesta, jossa pahanlaatuinen kasvain tukkii virtsaputkea tai virtsarakon kaulaa tai kasvaa läpi näihin rakenteisiin. Tällaisilla potilailla eturauhassyöpä ei ole enää parannettavissa.

Palliatiivisessa hoidossa TULSA vaikutti lupaavalta. Suurin osa potilaista pääsi katetrista eroon ja sairaalahoitoa vaativa verivirtsaisuus väheni merkittävästi.

Väitöstutkimus nosti kokeellisen kuumennushoidon hyväksytyksi vaihtoehdoksi perinteisten hoitojen rinnalle sädehoidon jälkeen paikallisesti uusiutuneessa eturauhassyövässä.

Jatkossa kuumennushoitoa tarjotaan tällä indikaatiolla kliinisenä hoitona.

"Tulokset olivat niin lupaavia, että päädyimme tähän ratkaisuun ohjaajieni kanssa. Tavoitteena on jalkauttaa hoitomuotoa muuallekin Suomeen, jotta urologit tiedostaisivat tämän hoitovaihtoehdon."

Ohjaajien merkitys tutkimusaiheen valinnassa oli suuri. Väitöksen ohjaaja Peter Boström oli aiemmin työskennellyt Torontossa, jossa hän pääsi tutustumaan osarauhasen hoitostrategiaan ja erilaisiin ablatiivisiin energiamuotoihin. Myös TULSA-menetelmä on sittemmin kehitetty Kanadassa.

"Tyksissä nähtiin tarve perehtyä eturauhasen uusiin hoitovaihtoehtoihin. Uusien magneettilaitteiden hankinnan yhteydessä tuli mahdollisuus hankkia TULSA-laitteisto. Ohjaajani katsoivat, että TULSAn kehitystyö sopisi hyvin minun väitöskirjaprojektikseni", Anttinen kertoo.

TULSA-tutkimus on tällä hetkellä loppusuoralla faasi 2 -vaiheessa. Tulevaisuudessa on tarkoitus siirtyä faasi 3 -vaiheeseen, jossa uutta hoitomuotoa verrataan perinteisiin hoitoihin.