Ura ulottuu kuudelle vuosikymmenelle

Vuosi 2017 oli lipiditutkijoille palkitseva. Uudet tutkimustulokset ovat alkaneet muuttaa käsityksiä lipidiaineenvaihdunnasta.

– Voidaan jopa puhua vallankumouksesta, sanoo emeritaprofessori Marja-Riitta Taskinen.

Uudet PCSK9-estäjät evolokumabi ja alirokumabi ovat osoittautuneet tehokkaiksi LDL-kolesterolipitoisuuksien laskijoiksi.

– Haasteena on, kuinka paljon olemme valmiita maksamaan tästä ilosta ja miten osaamme valita ne potilaat, jotka hyötyvät hoidosta eniten, hän sanoo.

Vuosi oli merkittävä Marja-Riitta Taskiselle myös henkilökohtaisesti. Hän sai useita tunnustuksia kansainväliseltä tiedeyhteisöltä. Huomionosoitukset ovat jatkoa jo ennestään ainutlaatuisella listalla.

Muun muassa Yhdysvaltain arvovaltainen sydänyhdistys AHA kutsui hänet pitämään vuosikokoukseensa Robert I. Levy Memorial -luennon. Aihe oli Voiko rasvamaksa särkeä sydämen?

Taskisen kliinikon ura päättyi yhdeksän vuotta sitten hänen täytettyään 68 vuotta, mutta tutkimusura jatkuu. Hänen vetämänsä tutkimusryhmä selvittää, miten PCSK9-estäjät vaikuttavat aterian jälkeisiin triglyseridi- ja kolesteroliarvoihin ja niiden dynamiikkaan.

– PCSK9-proteiinia on myös suolen seinämässä. Siitä, mitä se siellä tekee, ei tiedetä kovin paljon. Haluamme tutkia, miten suoli osallistuu kolesteroliaineenvaihduntaan, jos käytetään näitä uusia lääkkeitä.

Marja-Riitta Taskinen päätyi rasva- ja sokeriaineenvaihdunnan aiheiden pariin osin sattumalta. Vuosikymmeniä jatkunut tutkimusura urkeni, kun hän sai lääketieteen kandidaattina kesätyön professori Esko Nikkilän ryhmässä.

Taskinen on nähnyt tutkimuksen teon muutoksen vuosikymmenien mittaan. Tutkimukseen on tullut massiivinen byrokratia ja samanaikaisesti sihteerien työpanos on karsittu lähes kokonaan.

Myös rahoituksen hankkiminen on entistä työläämpää.

– Voi sanoa, että suurin osa tutkimusryhmän johtajan ajasta menee paperirumban hoitamiseen. Ennen vanhaan uuden tutkimuksen saattoi aloittaa jopa kuukaudessa, nyt siihen menee vuosi, hän sanoo.

Mitä haluaisit sanoa uraansa aloitteleville tutkijoille?

– Paras vinkki on varmaan se, että tutkimustyön pitäisi aina olla myös hauskaa ja kiintoisaa niin, että on ilo tehdä sitä työtä.

Toisaalta pitää olla pitkäjänteisyyttä, valmis puurtamaan ja sietää epäonnistumisia, hän muistuttaa.

Taskiselle yksi takapakki oli 10 000 potilaan kansainvälinen monikeskustutkimus, joka julkaistiin Lancetissa 2005. Fenofibraatti ei nostanutkaan hyvän HDL-kolesterolin pitoisuutta kuin hitusen eikä se vähentänyt merkittävästi sydäntapahtumia kakkostyypin diabeetikoilla, odotusten vastaisesti.

– Isoissakin tutkimuksissa voi tulla odottamattomia yllätyksiä. Se avaa mahdollisuuden jatkaa, jos ei ole jämähtänyt vanhaan. Avoimuus on myös yksi vaatimus tutkijalle.

Taskinen nimeää kyseisen tutkimuksen silti muine virstanpylväineen yhdeksi uran tärkeimmistä saavutuksiksi. Muita ovat Hannele Yki-Järvisen ja muun tutkimusryhmän kanssa 1992 New England Journal of Medicinessä julkaistu tutkimus, joka osoitti iltainsuliinin ja tablettihoidon yhdistelmän parantavan kakkostyypin diabeetikkojen metabolisia parametrejä merkittävästi, sekä tuoreemmat tutkimukset maksan keskeisestä merkityksestä lipidiaineenvaihdunnassa.

Mikä on pitkän työuran salaisuus?

– Ehkä se tärkein asia on, että olen äärettömän utelias luonteeltani. Olen myös päässyt alusta asti mukaan kansainvälisen huipputason tutkimusryhmään ja innostavaan ilmapiiriin. Se on hyvin viihtyisä maailma. Minulla on paljon kansainvälisiä tutkijakollegoita, joiden seurassa viihdyn työtehtävien ulkopuolellakin.

Marja-Riitta Taskinen, 77

Emeritaprofessori, tutkimusryhmän johtaja Helsingin yliopiston diabetes ja lihavuus -tutkimusohjelmassa

LL 1966, LKT 1969 Helsingin yliopisto, sisätautien erikoislääkäri 1972, dosentti 1978

Työskennellyt Helsingin yliopistosairaalassa ja Helsingin yliopistossa käytännössä koko uransa; 1991–2008 sisätautien professori ja siihen liittyvä ylilääkärin sivuvirka, jossa viimeinen vastuualue oli kardiologian preventiopoliklinikka

430 alkuperäisartikkelia, 130 review-artikkelia, Hirschin indeksi 91

Harrastukset: liikunta, kuntosali, golf (tasoitus 30) ja kokkaaminen ystäville