Uniapnea-lähetteiden määrän voimakas kasvu jatkuu. Turun yliopistollisessa keskussairaalassa (Tyks) lähetemäärä kasvoi viime vuonna 50 prosentilla edellisvuodesta. Viime vuonna meni 3 500 lähetteen raja rikki. Keuhkosairauksien erikoislääkärin Tarja Saaresrannan mukaan lähetemäärien kasvu on samankaltaista myös muissa sairaanhoitopiireissä. Saaresranta toimii Tyksin Uni- ja hengityskeskuksen johtajana.

– Merkittävää on, että yhä useampi lähetteen saanut on noin 30-vuotias. Monilla heistä oireet ovat myös vakavia, esimerkiksi hyperventilaatiota esiintyy, puhui Saaresranta Helsingin lääkäripäivillä torstaina.

Hänen mukaansa uniapneaa voidaan pitää jo kansantautina, jota varten pitäisi saada uusi elintapamuutoksiin keskittyvä Pohjois-Karjala-projekti.

– Elintapamuutokset pitäisi aloittaa jo päiväkodeissa, hän jatkaa.

Ammattikuljettajiin pitäisi Saaresrannan mukaan kiinnittää erityistä huomiota, koska uniapneapotilailla on vähintään kolminkertainen kolarivaara muihin verrattuna.

– Uniapneaa tulisi selvittää haastattelujen avulla. Sopivia kysymyksiä ovat esimerkiksi: kuinka usein olet väsynyt tai oletko joutunut läheltä piti -tilanteisiin tai kolareihin.

– Uniapnea ei ole sama kuin unihäiriöt, eikä se ole tavallisin väsymyksen syy painottaa Saaresranta.

Uniapnean hoito on mukana Käypä hoito suosituksissa.

– Elintapahoidot ovat tärkeitä: tupakka pois, tuoppi pois, vähemmän suolaa. Liikunnan lisääminen puolestaan vähentää hengityskatkoksia. Tärkeitä ovat myös terveellinen ruoka ja riittävä uni.

Erikoissairaanhoidossa uniapneapotilaat lähetetään keuhkopoliklinikalle.

–Tyksin sisällä uniapneapotilaiden hoitopolku on sujuva, sanoo Saaresranta.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi MAKSUTTA, Klikkaa tästä.