Jokainen voi vaikuttaa nukkumiseensa, tätä mieltä on dosentti, unilääkäri Henri Tuomilehto.

”Nukkuminen on ominaisuus, olemme kaikki erilaisia nukkujia. Ja kuten muitakin ominaisuuksia, nukkumistakin pystyy vahvistamaan ja kehittämään”, Tuomilehto sanoo.

Se onnistuu, kunhan ensin tiedostaa, ettei sairasta mitään unihäiriötä, kuten uniapneaa tai levottomia jalkoja. Niidenkin hoitoon on osallistuttava itse aktiivisesti.

”Ykkösjuttu oman unen laadun parantamisessa on unen arvostaminen, että ymmärtäisimme miten tärkeä juttu se on. Sitten on mahdollisuus ryhtyä tekemään oikeita valintoja.”

Mistään taikatempuista ei ole kysymys, vaan esimerkiksi vaativissa elämäntilanteissa uni tulisi priorisoida.

”Eli ei rankat ajat ja rankat huvit. Tärkeintä on rytmitys, eli hyvä uni rakennetaan jo päivän aikana. Aamulla ajoissa herääminen on kaikkein tärkein juttu nukkumiseen liittyen.”

Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen työkykyjohtaja Kristiina Halonen on kirjoittanut blogissaan, että tingi kaikesta muusta paitsi nukkumisesta. Halonen kertoo itse nukkuvansa hyvin ja on osallistunut jopa nukkumisen Suomen mestaruus -kilpailuun.

”Teen ilmeisesti oppikirjan mukaan, rauhoitan illan, en käy juoksemassa kymmeneltä kymmentä kilometriä, harrastan joogaa, syön terveellisesti enkä välttämättä lue enää illalla. Herään 29 päivää kuukaudesta pirteänä.”

Mutta mitä tehdä jos uni ei vaan tule? Kuinka voi silti yrittää palautua?

”Pitää olla plan b. Unioppaat sanovat, että jos uni ei tule, pitää nousta sängystä ylös, mutta olen iltavirkku ja jos nousen ylös, se on menoa, uni ei tule”, Tuomilehto kertoo.

Sen sijaan hän lukee.

”Pidän lukemisesta ja kun keskittymiseni menee siihen, uni tulee jossain vaiheessa. Aamulla kun herään, saattaa vähän väsyttää, mutta olen ihan ok fiiliksessä.”

Jos hereillä olo ja unen odottelu hatuttaa, uni katoaa täysin.

”Ja aamulla kun herää, ensimmäinen fiilis on, no sama hatutus ja koko päivä on pilalla. Kiristymisen sijaan olisi hyvä ymmärtää, että aivot säätelevät nukkumista” Tuomilehto selventää.

”Jos edellinen yö jäi unen osalta lyhyeksi, seuraava tai vähintään sitä seuraava yö tulee olemaan jäätävän hyvä, se paikkaa.”

Lue seuraavaksi: