Amerikkalainen huippuyliopisto MIT (Massachusetts Institute Of Technology) on kehittänyt erittäin nopean ja helpon koronavirustestin, joka odottaa tällä hetkellä terveysviranomainen FDA:n pikahyväksyntää.

FDA kertoo kantansa asiaan tämän viikon puolivälissä, kertoo Thailand Medical News.

Uusi testi antaa tuloksen jo odottaessa eli 15–20 minuutissa.

Uudentyyppinen koronavirustesti ei vaadi kallista PCR-teknologiaa, joten se soveltuu myös kehitysmaiden käyttöön ja massatestaukseen, sanovat tutkijat.

Testi on MIT:n spin off -yrityksen E25Bio käsialaa, ja sen ovat kehittäneet professori Lee Gehrke ja tutkija Irene Bosch.

Heidän ryhmänsä jo useampia vuosia työstänyt diagnostiikkaan välineitä, jotka toimivat vähän samalla tavalla kuin raskaustestit mutta tunnistavat virusproteiinia potilasnäytteestä.

Tällä menetelmällä on luotu testejä muun muassa Ebolaan, denguekuumeeseen ja Zika-virukseen.

Hyvin karkeasti kuvattuna testi on paperipala, joka on päällystetty vasta-aineilla, jotka sitovat tiettyä virusproteiinia. Tämä paperi dipataan potilasnäytteen kanssa toiseen vasta-aineeseen, jolloin paperi muuttaa väriä mikäli koronaviruksen proteiinia on havaittavissa.

Edullisuuden ja nopeuden lisäksi tässä testityypissä on etuna tutkijoiden mukaan se, että se tunnistaa infektion samana päivänä, kun tartunta on tapahtunut.

– Jos koronatestimme toimii, kuten vastaavat muut kehittämämme testit, niin testituloksen saadakseen ei tarvitse odottaa kehon vasta-aineita tai infektion oireita, Gehrke sanoo Thailand Medical Newsissa.

E25Bio alkaa välittömästi tekemään potilastestejä, jos FDA antaa sille niin sanotun hätäsuostumuksen siihen tällä viikolla.

Jos potilasnäytteiden testit vaikuttavat toimivilta, koronavirustesti voidaan ottaa massakäyttöön klinikoille.

Lue myös:

...

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.