Lääkäri- ja lääkintähelikopterit saivat juhannuksena enemmän hälytyksiä kuin kertaakaan aiemmin FinnHEMSin historiassa. Kopterit hälytettiin tehtävälle yhteensä 199 kertaa. Edellinen ennätyslukema on vuodelta 2012, jolloin hälytyksiä oli 196.

Kiireisin päivä helikoptereilla oli lauantaina, jolloin FinnHEMS hälytettiin 86 kertaa.

FinnHEMSin kuudesta tukikohdasta vilkkain juhannuksen aikaan oli Kuopio. Sieltä lääkärihelikopteri lensi viikonlopun aikana tehtävälle kaikkiaan 52 kertaa.

Lukema on 49 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Seuraavaksi eniten hälytyksiä kirjattiin Turussa, jossa oli 37 hälytystä. Vantaalla ja Tampereella molemmissa kirjattiin 36 hälytystä. Vantaalla kasvua viime vuodesta oli 44 prosenttia ja Turussa 37 prosenttia.

Suurin osa hälytyksistä koski tajuttomia ja elottomia potilaita, tieliikenneonnettomuuksien uhreja sekä myrkytystapauksia. Juhannuksena oli seitsemän vesipelastustehtävää ja neljä synnytystä.

Näin mittavaan hälytysmäärän kasvuun on mitä todennäköisimmin vaikuttanut uusi hätäkeskustietojärjestelmä Erica.

– Erican myötä FinnHEMSin hälytysmäärä on noussut noin 1,3-kertaiseksi, mutta samalla kohdattujen potilaiden määrä on vielä tuntemattomasta syystä vähentynyt yli 10 prosenttia. Asiaa tutkitaan parhaillaan, FinnHEMSin tutkimusjohtajan Ilkka Virkkunen kertoo tiedotteessa.

Uusi järjestelmä perustuu riskianalyysityökaluun, joka käyttöönottovaiheessa on aiheuttanut ongelmia. Hätäkeskuslaitos pyrkii korjaamaan ongelmat ja parantelee järjestelmää vielä yhteistyössä viranomaisten kanssa.