Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola on tyytymätön valtiovarainministeriön budjettiesitykseen, jossa ei ole varattu riittävästi rahaa hoitajamitoituksen nostamiseen. Luvattu 0,7:n mitoitus vaatii nykyisten arvioiden mukaan noin 250 miljoonaa euroa, mikä on 50 kertaa enemmän kuin valtiovarainministeriön nyt ehdottama viisi miljoonaa euroa.

Paavola vaatii, että vaalilupausten täyttämiseen on löydyttävä asianmukaiset varat, koska tilanne vanhustenhoidossa huononee koko ajan. Viestiä jäsenistöltä sekä omaisilta virtaa SuPerin toimistoon yhä useammin. Huoli hoitajien jaksamisesta ja hoidon laadusta on suuri.

– Onko oikein, että Suomessa arvostus hoidettavia ja hoitajia kohtaan ei näy missään? puheenjohtaja Paavola kysyy tiedotteessa.

– Ei ole oikein, että hoitajat tekevät työtään hyvästä sydämestään ja uhraavat jopa oman terveytensä eivätkä hoidettavat saa sitä hyvää hoitoa, jonka yhteiskunta on heille luvannut. Nyt luotetaan liikaa hoitajien jaksamiseen.

Paavolan mukaan vanhustenhoidon kriisi jatkuu. Samat ongelmat kuin keväällä ovat yhä olemassa.

– Vanhustenhoitoa on kehitettävä monella saralla, mutta henkilöstömitoitus on saatava kuntoon pikaisesti. Muutoin meillä ei ole hoitajia tekemässä työtä tällä sektorilla. Työntekijöiden loppuun palaminen ei ole vain uhka vaan se on todellisuutta tällä hetkellä. Yhä useampi vaihtaa alaa jaksamisongelmien vuoksi.

Hoitajamitoituksen nostaminen 250 miljoonaan euroon vastaisi kuntaveron nostoa keskimäärin 0,25 prosenttiyksiköllä koko maassa. Se ei kuitenkaan ole ratkaisu, vaan valtio on luvannut korvata kunnille hoitajamitoituksen nostamisesta aiheutuvat kulut, sanotaan tiedotteessa.

SuPerissa on 90 000 jäsentä, jotka työskentelevät sosiaali- ja terveydenhuollossa sekä kasvatusalalla julkisella ja yksityisellä sektorilla.

Lue myös: Kysely paljasti: Lähihoitajan työ on jatkuvasti kuormittavaa aivotyötä (MU 3.4.)

Talouselämä: Tämän vuoksi lähihoitaja Emmi Koskinenkin vaihtoi alaa (MU 27.8.2018)