Mehiläinen Yhtiöt Oy ja Pihlajalinna allekirjoittivat tänään tiistaina 5.11. yhdistymissopimuksen, jonka mukaan Mehiläinen tekee vapaaehtoisen yhtiön hallituksen suositteleman julkisen käteisostotarjouksen kaikista Pihlajalinnan liikkeeseen lasketuista ja ulkona olevista osakkeista.

Ostotarjouksessa Pihlajalinnan osakkeenomistajille tarjotaan 16,00 euron käteisvastike. Näin Pihlajalinnan osakkeiden yhteenlaskettu arvo on noin 362 miljoonaa euroa.

Kun Mehiläinen lunastaa Pihlajalinnan, suurimman tilin tekee Pihlajalinnan toiseksi suurin omistaja ja yhtiön perustaja Mikko Wirén.

Wirénin sijoitusyhtiö Mww Yhtiö omistaa Pihlajalinnasta 10,2 prosenttia, joten osakepotin arvo on 16 euron lunastushinnalla 39,95 miljoonaa euroa.

Toinen tunnettu terveysalan yrittäjä Leena Niemistö saa kaupassa 11,25 miljoonaa euroa.

Wirén tähdentää, että huolellisen harkinnan jälkeen Pihlajalinnan hallitus suosittelee tarjouksen hyväksymistä ja kaikki merkittävimmät omistajat ovat ilmoittaneet suhtautuvansa myönteisesti yhdistymiseen.

– Uskomme, että järjestely on edullinen paitsi asiakkaille, henkilöstölle ja osakkeenomistajille myös kaikille suomalaisille.

Ostotarjouksen toteutuessa Mehiläinen aikoo integroida Pihlajalinnan liiketoimintoihinsa.

Mehiläinen aikoo muuttaa Pihlajalinnan hallituksen kokoonpanoa niin pian kuin se on käytännössä ostotarjouksen toteuttamisen jälkeen mahdollista.

Osapuolet pitävät mahdollisena, että tarjouksentekijän edellytetään hyväksynnän saamiseksi tekevän yksiköiden tai liiketoimintojen divestointeja.

Tarjousajan odotetaan alkavan arviolta 9.1.2020 ja päättyvän arviolta 19.3.2020

Tarjousvastike sisältää preemion, joka on noin 46,0 prosenttia verrattuna Pihlajalinnan osakkeen päätöskurssiin (10,96 euroa) pörssissä eilen maanantaina.

Kolmen kuukauden keskikurssiin nähden preemio on 50,1 prosenttia.

Vakuutusyhtiö LähiTapiola, MWW Yhtiö, Fennia, Henkivakuuttaja LähiTapiola, Elo, Leena Niemistö, Fondita Rahastoyhtiö Oy:n neuvomat rahastot, Ilmarinen, Henki-Fennia sekä eräät muut Pihlajalinnan suuret osakkeenomistajat ovat sitoutuneet hyväksymään tarjouksen.

”Kyseiset sitoumukset koskevat yhteensä noin 63,2 prosenttia Pihlajalinnan kaikista ulkona olevista osakkeista”, yhtiöt tiedottavat,

Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpään mukaan Pihlajalinna täydentää erinomaisesti Mehiläisen palvelutarjontaa, osaamista ja maantieteellistä verkostoa.

– Yhdistyminen mahdollistaa myös kasvavat panostukset digitaalisiin palveluihin sekä Mehiläisen aloittamaan kansainväliseen kasvuun. Lisäksi olemme innoissamme yhdistymisen tarjoamista mahdollisuuksista vahvistaa entisestään laatutyötä sekä henkilöstömme osaamisen kehittämistä.

Pihlajalinnan hallituksen puheenjohtaja Mikko Wirén korostaa, että yhtiön kasvu yhdeksi Suomen merkittävimmistä alan yhtiöistä on ylittänyt ”villeimmätkin tavoitteet”.

– Mehiläisen tekemä ostotarjous ajoittui hetkeen, jossa Pihlajalinna on onnistunut selättämään viimeisen parin vuoden haasteet ja katse on luottavaisesti tulevaisuudessa.

Antti Mustosen ja Mikko Laitilan tekemät jutut julkaistiin alun perin 5.11.2019 Kauppalehdessä.

Lue myös:

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla tänne saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.