Suomen kuntien ja kaupunkien etujärjestön Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reinan mukaan vakavassa talousahdingossa olevissa kunnissa korostuu palkkaratkaisujen merkitys.

– Mitään ylimääräistä palkanmaksuvaraa ei nyt missään nimessä ole. Jos aletaan leipomaan merkittäviä palkankorotuksia, se näkyy toisaalla suurempina sopeuttamistarpeina. Pikemminkin pitäisi pystyä lisäämään henkilöstöä, kuten hoitajien määrää, Reina sanoi.

Hoitoalan ammattijärjestöt Tehy ja Super ovat vaatineet tuntuvia korotuksia hoitajien palkkoihin.

– Sellaiset ajatukset näyttävät hyvin epärealistisilta, Reina sanoi.

Tasa-arvon saavuttaminen vaatisi Tehyn ja Superin mukaan miesvaltaisten vientialojen palkkojen vuosittaista ylitystä 1,8 prosenttiyksiköllä.

Budjettiriihen alla Tehy ja Super vaativat valtiolta 100–150 miljoonan euron vuotuista palkanlisää kymmeneksi vuodeksi. Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk) ilmoitti, ettei valtion rahaa ole tulossa.

Kuntatyönantajien mukaan Tehyn ja Superin vaatima korotus olisi todellisuudessa paljon suurempi, koska julkisuudessa olleissa luvuissa ei ollut huomioitu korkoa korolle -ilmiötä, jossa uusi korotus joudutaan laskemaan joka vuosi uudesta, aiempaa suuremmasta summasta.

– Kunta-alan sosiaali- ja terveydenhuollon hoitohenkilöstölle vaaditut niin sanotun yleisen linjan ylittävät palkankorotukset seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi maksaisivat arvioiden mukaan kunnille ja kuntayhtymille yhteensä kahdeksan miljardia euroa, kerrottiin Kuntatyönantajien tiedotteessa viime kuussa.

Hoitoalan järjestöjen ensi kevään työmarkkinaneuvotteluista odotetaan kireitä.

Super ja Tehy irtisanoivat viime kuussa kunta-alan pääsopimuksen.

Irtisanomisen taustalla on hoivajärjestöjen halu neuvotella uusi pääsopimus, joka mahdollistaisi hoitoalalle oman sosiaali- ja terveysalan työ- ja virkaehtosopimuksen.

Lue myös: