Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsote päätti tänään aloittaa koko henkilöstöään koskevat yhteistoimintaneuvottelut.

Neuvotteluiden piirissä on yhteensä 6 639 työntekijää.

Vuoden alussa aloittanut Kymsote on Kymenlaakson suurin työnantaja. Se on ilmoittanut tavoitteekseen olla viiden vuoden päästä Suomen paras sote-kuntayhtymä.

Vaikka mitään henkilöstöryhmiä ei rajata neuvottelujen ulkopuolelle, Kymsoten pyrkimyksenä on, että vähentämistarve ei kohdistuisi välitöntä asiakas- tai potilastyötä tekevään vakituiseen henkilöstöön, kuten lääkäreihin, asiakastyötä tekeviin sosiaalityöntekijöihin ja välitöntä asiakastyötä tekeviin hoitohenkilöihin. Tarkkaa vähentämistarvetta ei vielä ole määritelty.

– On tärkeää, että meillä on asiakas- ja potilastyöhön tarpeeksi osaavia ammattilaisia. On varmasti itsestään selvää, että henkilöstöä ei vähennetä sieltä, missä siitä on valmiiksi pulaa tai mikä on meidän ydintoimintaamme, sanoo Kymsoten toimitusjohtaja Annikki Niiranen tiedotteessa.

Lue myös tänään Mediuutisissa julkaistu Annikki Niirasen kolumni: ”Terveydenhuollon toimintaa on uskallettava uudistaa rohkeasti”

Neuvottelut aloitetaan osana talouden tasapainottamistoimenpiteitä. Niissä käydään laajasti läpi muutoksia ja tarvittavia toimenpiteitä, jotta kuntayhtymän alijäämäiseksi ennustettu talouskehitys saataisiin mahdollisimman pian kuriin.

Kymsote on arvioinut taloudellisia toimintaedellytyksiään vuosille 2019–2025 ja todennut, että toimintaedellytysten turvaaminen edellyttää yhteensä noin 25 miljoonan euron talouden sopeutustoimenpiteitä vuosille 2019–2020.