Valtio alkaa neuvotella lääkärihelikopteritoimintaa hallinnoivan FinnHemsin muuttamisesta valtionyhtiöksi, kertoo Yle. Talouspoliittinen ministerivaliokunta linjasi asiasta kokouksessaan tiistaina.

Tavoitteena on, että valtio ostaisi FinnHemsin kaikki osakkeet ja ottaisi vastuulleen lääkärihelikopteripalveluiden toteutuksen ja hallinnoinnin kahdeksassa tukikohdassa viimeistään vuoden 2022 alussa. Tällä hetkellä yhtiö on viiden yliopistollisen sairaanhoitopiirin omistuksessa.

Lentotoiminta on kilpailutettu ja sitä hoitaa kaksi yritystä, joiden sopimukset päättyvät vuoden 2021 lopussa. Tavoitteena on, että jatkossa valtionyhtiönä FinnHems tuottaa lentotoiminnan itse ja hankkii myös omat helikopterit ja ohjaamomiehistöt.

Hallitusneuvos Ismo Tuominen sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoo, että FinnHemsin muuttaminen valtionyhtiöksi toisi synergiaetuja.

– Tällä hetkellä helikopterilentämisen menot, 29 miljoonaa euroa, maksetaan valtion budjetista. Ideana on, että jatkossa maksaja ja yhtiön hallinnoija olisivat sama taho, Tuominen sanoo Ylen haastattelussa.

Tärkeimpänä etuna hän pitää sitä, että uudessa tilanteessa pystytään vahvistamaan yhteistyötä myös Rajavartiolaitoksen ja Puolustusvoimien helikopteritoimintojen kanssa.

Lue tästä mitä lääkärihelikopteritoiminnassa muuttui vuosi sitten.

Vaikka lääkärihelikopteritoiminnan hallinnointi jatkossa siirtyisi valtiolle, sairaanhoitopiirit vastaisivat edelleen varsinaisesta ensihoidosta.

Lue täältä, millaisia kiistoja lääkärihelikopterit ovat synnyttäneet matkan varrella.