Viime vuonna Euroopassa todettiin selvästi enemmän Länsi-Niilin virustartuntoja kuin aikaisempina vuosina. Toistaiseksi tänä vuonna ei ole ilmennyt yhtään tapausta, mutta varsinaisen seurantakauden kynnyksellä THL muistuttaa, että myös Euroopan matkailulla voi olla vaikutuksia verenluovutukseen.

Länsi-Niilin virusta levittävät pääosin Culex-sukuun kuuluvat hyttyslajit. Valtaosa virustartunnoista on oireettomia tai lieväoireisia. Vanhukset ja pitkäaikaissairaat voivat saada vakavia keskushermosto-oireita.

Spesifistä hoitoa tai rokotetta virusta vastaan ei ole. Tartuntoja voidaan ehkäistä suojautumalla hyttysiltä vaatetuksella, hyttyskarkotteilla ja -verkoilla. Riski saada Länsi-Niilin virustartunta tavallisella turistimatkalla on pieni.

Virustartunnan voi kuitenkin saada myös veren- tai elinsiirron välityksellä. Siksi Länsi-Niilin viruksen esiintymisalueella 1.7.–30.11. matkustelevan tulee ottaa huomioon, että hän voi luovuttaa verta vasta 28 vuorokauden kuluttua kotiinpaluusta.

Euroopan tautikeskus ECDC seuraa Länsi-Niilin viruksen esiintyvyyttä Euroopassa vuosittain. Vuoden 2018 seurantakauden aikana tapauksia raportoitiin yhteensä lähes 2 100. Vuonna 2017 tartuntoja ilmoitettiin alle 300.

Suurin osa viime vuoden tapauksista todettiin Italiassa, Kreikassa, Romaniassa, Unkarissa, Serbiassa ja Israelissa.

Euroopan lisäksi Länsi-Niilin virustartuntoja esiintyy Lähi-idässä, Afrikassa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa, Intiassa sekä osassa Aasiaa ja Australiaa. Myös näillä alueilla matkustaneiden on odotettava vähintään neljä viikkoa ennen verenluovutusta. Näissä matkakohteissa verenluovutusrajoitukset ovat voimassa ympäri vuoden, eikä rajoituksia välttämättä aseteta vain Länsi-Niilin viruksen vuoksi.

Lisätietoja matkailun vaikutuksista verenluovutussoveltuvuuteen löytyy Punaisen Ristin sivuilta.