Kehotunnekasvatus on jokaisen lapsen oikeus. Sillä tarkoitetaan lapsen ikä- ja kehitystasoon sopivaa turvataito- ja seksuaalikasvatusta, kuten lapsen oikeutta oppia suojaamaan ja kunnioittamaan itseään ja toisia.

Väestöliitto kouluttaa ammattilaisia ja tukee perheitä ja lapsia kahdessa uudessa kehotunnekasvatus-hankkeessa.

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA) rahoittaa Helsingissä ja Riihimäellä 2019–21 toteutettavan hankkeen Keho, tunne ja turva, joka tuottaa malleja ja materiaaleja ammattilaisille yhdessä perheiden ja lasten kanssa.

Opetushallituksen myöntämän rahoituksen turvin Keho on leikki -hankkessa koulutetaan vuosina 2019–20 varhaiskasvatuksen ja alakoulun ammattilaisia lasten kehotunnekasvattajiksi Kittilässä ja Inarissa.

Nykypäivän tärkeitä kysymyksiä ovat: Osaako lapsi puolustaa ja suojata itseään leikissä, isompien kanssa tai aikuisen lähestyessä väärällä tavalla? Ymmärtääkö ja uskaltaako hän kertoa kokemastaan pelottavasta ja väärältä tuntuneesta asiasta turvalliselle aikuiselle? Tietävätkö ammattilaiset ja vanhemmat, miten lasta voi vahvistaa ja opettaa suojaamaan itseään, pelottelematta häntä?

– Kasvattajan tehtävä on olla turvallinen. Se tarkoittaa, että itse ottaa keho- ja tunneasiat puheeksi. Samalla antaa lapsellekin luvan puhua niistä. Turvallinen puhe kuvailee ihmiskehon kaikki paikat arvokkaina ja ihanina ja suojeltavina. Aikuinen voi kertoa lapselle hänen oikeuksistaan määrätä omasta kehostaan ja kosketuksesta. Turvallinen kasvatus antaa lapselle taitoja. Jos vain pelotellaan vaaroista, lapselle voi tulla tunne, ettei oma keho olekaan ihana vaan jotenkin vaarallinen, koska sitä halutaan satuttaa, kuvailee Väestöliiton asiantuntijalääkäri, lastenpsykiatri Raisa Cacciatore tiedotteessa.