Lääkäreillä ei ole riittävästi tietoa niin sanottujen sisäilmapotilaiden hoitamiseen.

Joidenkin lääkärien mielestä tämän potilasjoukon hoito pitää keskittää sisäilmapoliklinikoille, jotta hoitolinjauksia saadaan yhtenäistettyä.

Ajatuksen esitti muun muassa lastentautien erikoislääkäri Tiina Tuomela mielipidekirjoituksessaan Helsingin Sanomissa (HS 1.9.).

Viime viikolla julkistettu Suomen ensimmäinen kosteus- ja homevaurioista oireilevien potilaiden Käypä hoito -suositus ei tue tätä ajattelumallia.

Suositus korostaa keskittämisen sijaan yksittäisten lääkärien vastuuta tutkia ja hoitaa potilaan oireita, vaikka niiden yhteyttä kosteus- ja homevaurioihin ei voida osoittaa.

Lääkärin vastuu ulottuu suosituksessa vielä pidemmälle.

– Jos potilaan haastattelussa käy ilmi, että oireet saattavat johtua kosteus- ja homevaurioista, lääkärin tulee suosittaa asianmukaisten selvitysten tekemistä rakennuksessa, Käypä hoito -työryhmän puheenjohtaja, Taysin Allergiakeskuksen ylilääkäri Jussi Karjalainen sanoo.

Käypä hoito -työryhmä perustaa suosituksensa Maailman terveysjärjestön WHO:n vuoden 2009 suositukseen ja kaikkiin sen jälkeen julkaistuihin kliinisiin tutkimuksiin aiheesta.

– Astma on ainoa sairaus, joka voidaan tutkimusten perusteella yhdistää kosteus- ja homevaurioihin, Karjalainen sanoo.

Hän haluaa kuitenkin korjata Käypä hoito -suosituksen uutisoinnin yhteydessä toistuneen tähän liittyvän virheen.

– Otsikoissa on väitetty suosituksemme sanovan, että ei ole olemassa hometalosairautta. Todellisuudessa ei ole olemassa määriteltyä hometalosairautta eli sellaista, jolla olisi tietynlaiset kriteerit.

Työryhmän mukaan potilaat siis voivat saada oireita tai sairauksia ongelmalliselle sisäilmalle altistumisen yhteydessä.

– Itse uskon, että sisäilmaongelmista oireita saavat oireilevat monin eri mekanismein. Jos tapaukset niputetaan keinotekoisesti yhteen, löydös tavallaan häviää, Karjalainen sanoo.