Helsingissä tavoitellaan terveysasemapalvelujen tarjoamista potilaille monipuolisesti kellonajasta riippumatta. Nyt jokaisella terveysasemalla on otettu käyttöön chatbot, joka esittelee itsensä Te-Roksi.

Chatbot antaa terveyteen ja sairauksiin liittyviä neuvoja, ohjaa hakemaan terveyspalveluja oikeasta paikasta ja neuvoo myös hammashoitoon, mielenterveyteen, päihteisiin ja sosiaalipalveluihin liittyvissä asioissa. Palvelu vastaa yleisimmin kysyttyihin kysymyksiin ja ohjaa luotettavan tiedon äärelle.

Helsingin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen sanoo tiedotteessa, että chatbot vie terveysasemien sähköisiä palveluja ison askeleen eteenpäin.

– Palvelu täydentyy tulevaisuudessa chatiksi, jossa chatbot ja ammattilaiset yhdessä työskentelevät asiakkaiden ongelmien ratkaisemiseksi. Käyttöliittymästä on haluttu luoda mahdollisimman helppo käyttää myös mobiililaitteella.

Helsingissä on perustettu digitaalinen terveysasema vauhdittamaan ja tukemaan asiakkaiden sähköisten palvelujen käyttöönottoa.

Chatbotin kanssa asiointi onnistuu anonyymisti ja tietoturvallisesti, ja se on myös sovitettu yhteen muiden sähköisten palvelujen kanssa, joten se yhdistää asiakkaan esimerkiksi kaupungin sähköiseen asiointiin, Omaoloon, Omakantaan tai sosiaalineuvonnan chattiin.

– Lisäämme kattavuutta jatkuvasti ja määrätietoisesti, jotta tulevaisuudessa asiakas saisi kaiken avun yhden kanavan kautta, digitaalisen terveysaseman johtava ylilääkäri Marja-Liisa Lommi kertoo tiedotteessa.

Chatbot löytyy Helsingin terveysasemien sivuilta. Se ei kuitenkaan osaa vielä vastata kaikkiin kysymyksiin. Muiden tekoälysovellusten tavoin chatbotille esitetyt kysymykset ja palvelussa annettu palaute auttavat robottia oppimaan koko ajan lisää.

Chatbotin ohella helsinkiläiset saavat edelleen yhteyden omalle terveysasemalle tuttuja kanavia pitkin sähköisesti, soittamalla tai paikanpäälle terveysasemalle menemällä.

Chatbot-palvelun tuottavat yhteistyössä Helsingin kaupunki ja Kuura Health Oy.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.