Ulkonäkö petti

Vaikea tapaus

Hyväkuntoinen sairas. Taysin korva-, nenä- ja kurkkutautien lääkäri Saara Sillanpäätä odotti yllättävä löydös.

Hiljattain yliopistosairaalamme päivystykseen tuli keski-ikäinen, perusterve ja hyväkuntoinen nainen. Naisella oli ollut kolme viikkoa aiemmin lievä flunssa, joka oli mennyt ohi. Sen jälkeen oli pikkuhiljaa tullut nielemisvaikeutta. Viikon ajan hänellä oli ollut lämpöilyä ja pari edeltävää päivää kuumetta.

Nainen tuli aluesairaalan päivystyksestä, jonne oli hakeutunut oireiden vuoksi. Siellä oli aluksi epäilty subakuuttia tyreodiittiä kaulakivun ja nielemisvaikeuksien vuoksi. Päivystävä lääkäri oli katsonut kaulan ultraäänen, mutta siinä ei ollut mitään erityistä.

Keuhkokuvassa oli havaittu epäspesifistä tulehduslöydöstä mediastinumin alueella. Tulehdusarvot olivat todella korkeat, CRP yli 300. Aluesairaalan päivystävä lääkäri soitteli minulle löydöksistä. Totesimme, että noin korkeilla tulehdusarvoilla pitää aloittaa iv-antibiootti ja selvittää tarkemmin, mistä on kyse.

Potilas itse ei olisi halunnut lähteä sairaalaan, sillä hänen vointinsa oli hyvä. Lääkäri sai kuitenkin hänet suostuteltua.

Kun potilas tuli, tutkimme korva-nenä-kurkkualueen, mutta löydökset olivat vähäiset. Kaulalla oli punoittava ja kuumottava ihoalue kilpirauhasen alapuolella, mutta ei mitään paiseeseen viittaavaa.

Otimme kaulan ja rintakehän ct-kuvan. Yllättäen paljastui, että mediastinumissa oli erittäin iso paiseeksi sopiva muutos.

Potilas siirtyi thoraxkirurgian puolelle. Hänelle vaihdettiin laajakirjoisemmat antibiootit. Seuraavana päivänä hänelle tehtiin torakoskopia ja paise avattiin.

Tauti vielä uusiutui. Kuume ja tulehdusarvot alkoivat taas nousta. Neljän päivän kuluttua jouduttiin tekemään uusi leikkaus. Silloin paiseet olivat kaulalla ja pleuratilassa.

Potilas oli tämän jälkeen vielä pitkään sairaalahoidossa. Paiseesta ja veriviljelystä löytyi Staphylococcus aureus -bakteeri.

Emme löytäneet selitystä siihen, mikä oli aiheuttanut paiseen. Monesti paiseet ovat hampaista tai nielusta lähtöisin, mutta tässä tapauksessa selkeää syytä ei löytynyt.

Yleensä tämäntyyppiset potilaat ovat selkeästi sairaita. En ole aiemmin törmännyt tällaiseen, että näin hyvävointinen potilas voi olla näin sairas. Oli hyvä, että aluesairaalan lääkäri tarttui heti asiaan ja sai potilaan lähtemään sairaalaan. Tällainen märkäpaise sydämen ja keuhkojen välissä on todella vaarallinen.

Seuraavan vaikean tapauksen kertoo Oysin korva- nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Timo Koskenkorva.