Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä päätti tänään tiistaina, että maakunta siirtyy kiihtymisvaiheesta leviämisvaiheeseen välittömästi.

Kaikki kriteerit leviämisvaiheesta täyttyvät.

Viime viikolla Mediuutiset kertoi Turun koronatartuntojen määrän kasvaneen nopeasti, ja Lounais-Suomen aluehallintoviraston mukaan oli vakava uhka siitä, että Varsinais-Suomi siirtyisi leviämisvaiheeseen.

Nyt näin kävi.

Uusia koronatapauksia todetaan Varsinais-Suomessa lähes 100 päivittäin. 28.7. todettiin 134 positiivista, mikä on kolmanneksi korkein päiväkohtainen lukema koko epidemian ajalta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella.

Sairaalahoidon tarve on kasvamassa ja hoidettavista potilaista yhä useampi on nuori aikuinen.

Tyksissä oli 11 koronapotilasta eilen maanantaina.

Teho-osastolla ei ole tällä hetkellä koronapotilaita.

”Perusterveitä nuoria aikuisia on mukana ryhmässä, joka nyt tarvitsee sairaalahoitoa”, Tyksin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo tiedotteessa.

Myös tartunnan saaneista nuoret aikuiset edustavat suurta valtaosaa: Tartunnan saaneista 58 prosenttia on 15–29-vuotiaita.

Ensimmäisen rokoteannoksen on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä saanut 20–24 -vuotiaista 53,8 prosenttia ja 25–29 -vuotiaista 54,7 prosenttia.

Molemmat annokset on saanut 20–24 -vuotiaista tällä hetkellä 8,2 prosenttia ja 25–29 -vuotiaista 10 prosenttia.

Viime 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä nyt 178 (THL 3.8.). Heinäkuun 26. päivänä ilmaantuvuus oli 104,1.

Positiivisten koronatestien osuus on nyt 5,1 prosenttia, kun se 26. heinäkuuta oli 3,6 prosenttia.

Kuluneella viikolla tartunnan jäljitys onnistui vain 50 prosentissa tapauksista.

”Jäljitysprosessi ei pysy perässä koronatartunnoissa. Tämä on toki resurssikysymys, ettei ole tarpeeksi henkilökuntaa jäljitystyöhön, mutta kyse on myös siitä, että tartunnan saaneet henkilöt eivät itse tiedä, mistä ovat tartunnan saaneet”, Rintala sanoo.

”Nyt ei ole baarien, yökerhojen tai festivaalien aika, myöskään opiskelijabileitä ei tule pitää tässä vaiheessa. Riittävistä turvaväleistä sekä tehostetusta hygieniasta on pidettävä huolta myös ulkotiloissa”, hän lisää.

Varsinais-Suomessa otetaan käyttöön esimerkiksi leviämisvaiheen etätyösuositus. Alueella suositellaan etätyön tekemistä laajasti julkisella ja yksityisellä sektorilla kaikissa työtehtävissä, joissa se on tilapäisestikin mahdollista. Jos etätyö ei ole mahdollista, suositellaan, että ruokailuja ja kahvitaukoja porrastetaan työpaikoilla. Peruskoulujen, oppilaitosten ja korkeakoulujen suosituksiin ei nyt muutoksia.

LUE SEURAAVAKSI: