Tanssitaiteilija, koomikko Johanna Keinäsen luoma roolihahmo Tyyne Kettunen on tullut tutuksi sote-aiheisista YouTube -videoistaan, joissa hän ottaa kantaa ajankohtaisiin sote-asioihin. Kettusen käsikirjoittaja ja esittäjä Keinänen on esiintynyt hahmonsa kanssa jo 25 vuotta erilaisissa tilaisuuksissa, kuten terveysalan ammattilaisten seminaareissa ja tapahtumissa. Somen tuomat mahdollisuudet ovat antaneet taiteilijalle uutta potkua hahmon rakentelussa.

– Minulle tuli luovuusaalto, kun tajusin, että some-videoiden avulla pystyn toteuttamaan paljon sellaista, mitä livenä ei voi. Some avasi vanhalle hahmolleni kokonaan uuden maailman. Samalla myös keikkani ovat lisääntyneet, ja minut on huomattu ympäri maata, kertoo Keinänen tyytyväisenä.

Keinänen kuvailee luomaansa hahmoa positiiviseksi ja uteliaaksi ihmiseksi.

– Kaikki uusi, mistä saa vähän hössöttää, kiinnostaa Tyyne Kettusta. Siksi sote on valtava kiinnostuksen ja uteliaisuuden aihe.

Keinäsen mukaan Tynne Kettunen on myös ihminen, joka haluaa hyötyä terveyspalveluista.

– Tyyne on valmis vastaanottamaan hoitoa ja huomiota aina, kun se on mahdollista. Hänellä on pitkän linjan sairauksia, joiden kanssa voi lähestyä terveyspalveluita aina uudesta näkökulmasta.

– Tuttavien vaivat ovat tyynen mielestä erityisen kiinnostavia. Hän on esimerkiksi hyvin innostunut toisten ihmisten allergioista. Kohokohtia ovat kuitenkin leikkaukset. Erityisesti häntä kiinnostaa, onko operoimassa ollut tuttu lääkäri. Lääkärit ja kirurgit ovat Tyyne Kettusen maailmassa julkkiksia.

Tyyne Kettunen on videoissa ajan hermoilla.

– Ajatus, että kilpaillaan siitä, kenellä on eniten vaivoja, yhdistyi hyvin viime viikkojen uutisiin kapitaatiolaskelmista. Se oli onnenkantamoinen, johon pystyin Tyynen avulla reagoimaan nopeasti, kertoo käsikirjoittaja, joka seuraa sote-keskustelua aktiivisesti.

– Jos haluaa tietää ja oppia, niin tietoa kyllä riittää, ja on helppo pysyä ajan tasalla.

Tyyne Kettuselta on tullut kuusi sote-aiheista videota, ja lisää on tulossa.

– Sote -keskustelu kiihtyy kesää kohti, ja Tyyne Kettusen uusia kannan ottoja on mahdollisuutta mahdollista seurata somessa. Tyyne on lupaillut, että 13 000 videoa olisi yhteensä tulossa.

Tyyne Kettusta voi kesällä nähdä myös livenä ainakin Kuopion seudulla. Luvassa on myös pääsylippukeikkoja.

– Somessa olen saanut myös suoraa palautetta videoistani: "Tyyne pelasti päivän, nauroimme taas kahvihuoneessa". Sen kuuleminen on ollut erityisen hienoa.

Linkkejä Tyyne Kettusen sote-videoihin löytyy:

Tyyne Kettusen sote-päivitys 7/13 000

Tyyne kettusen sote-päivitys 6/13 000

Tyyne Kettusen sote-päivitys 5/13 000