Tyydyttynyttä rasvaa sisältävien ruokien liiallinen syöminen lisää maksan rasvoittumista jopa pahemmin kuin liiallinen sokerin syönti, selviää diabeteskonferenssi EASD:ssä esitellystä suomalaistutkimuksesta.

– Painopisteenä on viime aikoina ollut se, että erityisesti hiilihydraattien liika syöminen lisää maksan rasvoittumista, mutta meidän tutkimuksemme mukaan tyydyttynyt rasva on vähintään yhtä haitallista, sanoo tutkimusta konferenssissa esitellyt tutkijalääkäri Panu Luukkonen.

Tutkimuksessa oli mukana 38 tervettä suomalaista. Heidän keski-ikänsä oli 48 vuotta.

Tuhannen kalorin verran ylimääräistä ruokaa

Tutkittavat jaettiin kolmeen eri ryhmään, joissa kaikissa syötiin tuhannen kalorin verran ylimääräistä ruokaa vuorokaudessa.

Yksi ryhmä sai tuhat ylimääräistä kaloria hiilihydraattipitoisista ruoista, kuten virvoitusjuomista, mehuista ja karkeista, toinen ryhmä kerta- ja monityydyttymättömistä rasvoista, kuten oliiviöljystä ja pähkinöistä, ja kolmas ryhmä tyydyttyneistä rasvoista, kuten voista, kookosöljystä ja juustosta.

– Maksa kyllä rasvoittuu, jos lihoo syömällä mitä tahansa ruokaa liikaa. Mutta ruoan laadulla on merkitystä: kerta- ja monityydyttymättömiä rasvoja nauttineilla maksan rasvapitoisuus lisääntyi 16 prosenttia, sokeria saaneilla 32 prosenttia ja tyydyttyneitä rasvoja nauttineilla 55 prosenttia, Luukkonen sanoo.

Vastaavaa kolmea ruokavaliota vertailevaa tutkimusta ei Luukkosen mukaan ole aiemmin tehty.

– Eräässä ruotsalaisessa ylensyöntitutkimuksessa verrattiin monityydyttymätöntä ja tyydyttynyttä rasvaa, ja tulokset olivat samansuuntaiset.

Maksan rasvoittumisella on vahva yhteys tyypin 2 diabetekseen

Tuloksilla on tärkeä merkitys diabetestutkimuksen sekä sydän- ja verisuonitautien tutkimuksen kannalta, koska maksan rasvoittumisella on vahva yhteys metabolisen oireyhtymän, dyslipidemian, tyypin 2 diabeteksen sekä sepelvaltimotaudin kehittymiseen.

– Maksa tuottaa rasvoittuessaan verenkiertoon liikaa lipidejä ja glukoosia myötävaikuttaen edellä mainittujen sairauksien syntymiseen. Maksa on näin ollen ratkaiseva elin ihmisen aineenvaihdunnan kannalta, Panu Luukkonen sanoo.

Hänen mukaansa erilaisten rasvojen syöminen vaikuttaa maksan rasvan määrän lisäksi myös sen laatuun. Kun syö kerta- ja monityydyttymätöntä rasvaa, maksan rasvan koostumus muuttuu enemmän tyydyttymättömäksi, ja vastaavasti tyydyttyneitä rasvoja syömällä rasvakoostumus muuttuu enemmän tyydyttyneeksi.

– Samoin ylimääräiset hiilihydraatit muuttuvat maksassa tyydyttyneiksi rasvoiksi. Tyydyttyneet rasvahapot ovat haitallisia, sillä niistä voi syntyä esimerkiksi insuliiniresistenssiä aiheuttavia seramidirasvoja.

Luukkonen nostaa tutkimuksesta esille myös uuden havainnon siitä, miten ruokavalion eri rasvatyypit vaikuttavat rasvakudoksen insuliiniherkkyyteen.

– Tyydyttynyt rasva on haitallista rasvakudoksen insuliiniherkkyydelle, kun taas tyydyttymätön rasva on hyödyllistä.

Tutkimusryhmä aikoo Luukkosen mukaan jatkaa saman tutkimusaiheen parissa.

– Jatkotutkimuksessa pyrimme saamaan mekanistisen selityksen havaituille muutoksille.