Työterveyshuollon erikoislääkäri Petri Pekkola, 63, työskentelee Kotkan Mehiläisessä ja pyrkii meneillään olevissa kuntavaaleissa Kotkan valtuustoon Vasemmistoliiton listalta.

Mikä sai sinut innostumaan politiikasta?

– Olen aina kyllä käyttänyt äänioikeuttani, mutta lopulta vaimon armoton aktiivisuus vei minutkin politiikan syövereihin.

Mihin haluaisit vaikuttaa kuntasi terveydenhuollossa?

– Perusterveydenhuollon asemaa tulee parantaa ja resursseja lisätä. Kotihoito on kriisissä henkilöstöresurssien vähäisyyden takia.

Sote-uudistuksessa on kuntani kannalta kiinnostavin kysymys demokratian toteutuminen päätöksenteossa. Nykyisessä Kymsotessa se on koettu heikoksi.

Kymenlaaksossa on mahdollista äänestää kuntavaaleissa myös esimerkiksi näitä seudulla asuvia lääkäreitä:

*

HAMINA

Ari Rinne (ps.), sisätautilääkäri, s. 1973. Valvira rajannut ammatinharjoittamisoikeutta.

*

KOUVOLA

Jouko Leppänen (kok.), LL, s.1958

Mare Liiger (krist.), LL, s. 1957

*

KOTKA

Aleksander Tarasov (ps.), anestesiologi, s. 1958

*

PYHTÄÄ

Anna Jaakkola (kok.), sisätautilääkäri, s. 1982

*

Silloin ymmärsin, että myös poliittinen vaikuttaminen on todennäköisesti minun pieni tehtäväni.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kouvola. Mare Liiger (krist.).

Kuusankoskelainen Mare Liiger, 63, toimii Kouvolassa tehostetun palveluasumisen kiertävänä lääkärinä. Hän siirtyi töihin Suomeen 2016, kun Virossa ambulanssilääkärit irtisanottiin ja 30-vuotinen akuuttilääkärin ura jäi taakse.

Suomalaisten hoitaminen on Liigerille tapa osoittaa kiitollisuutta siitä, että suomalaiset salakuljettivat Neuvostoliiton aikana virolaisille kristityille Raamattuja.

Liiger on ehdolla Kouvolan valtuustoon kristillisdemokraattien listoilta.

Mikä sai sinut kiinnostumaan politiikasta?

– Sosiaalipolitiikka ratkaistaan vaaleissa. Opin sen aikanaan Tallinnan yliopistossa, jossa opiskelin myös sosiaalityön maisteriksi.

Kuntavaaleihin minua innosti niin sanottu Kotka-malli, joka otettiin työpaikallani käyttöön viitisen vuotta sitten. Se tarkoitti, että kiertävän lääkärin piti käydä katsomassa tehostetun asumisen vakavasti sairaita ihmisiä vain neljä kertaa vuodessa.

En voinut hyväksyä sitä. Päätin käydä vakavasti sairaiden luona omalla ajallani. Saarnasin kaikkialla, että lääkärin vastaanotto neljä kertaa vuodessa ei näille riitä ja tapahtui ihme, päätöstä muutettiin. Nämä ihmiset saavat tavata lääkärin nyt kerran kuukaudessa.

Silloin ymmärsin, että myös poliittinen vaikuttaminen on todennäköisesti minun pieni tehtäväni.

Mihin haluaisit vaikuttaa kuntasi terveydenhuollossa?

– Tehostetun asumisen lääkärin vastaanoton pitäisi olla kerran viikossa. Missään nimessä ei saisi kohdella näitä ihmisiä vain sosiaalipuolen asiakkaina, joiden tietoja sairaanhoitajat eivät enää näe. Sosiaalihuollon ja terveydenhuollon tulisi tehdä yhteistyötä seisten heikommassa asemassa olevien puolella.

Sote-uudistus on mahdollisuus palauttaa terveydenhuoltoon henkilökohtainen kontakti potilaiden ja ammattilaisten välillä. Nyt hoitajat ovat 75 prosenttia ajastaan koneella ja uupuvat, kun suora kontakti potilaisiin on vähäistä. Hoitaja ei ole kone, eikä lääkäri ole kone.

Hoitaja ei ole kone, eikä lääkäri ole kone.

LUE LISÄÄ LÄÄKÄRIEHDOKKAISTA: