Terveydenhuollon polttavin ongelma on suomalaisten mielestä lääkäriin pääsy, käy ilmi tuoreesta kyselytutkimuksesta. Valinnanvapautta ei kyselyn mukaan pidetä erityisen tärkeänä asiana.

Tutkimustoimisto Success Clinicin ja konsulttitoimisto HNY Groupin kyselytutkimuksen mukaan lähes kaksi kolmesta suomalaisesta kokee, että terveydenhuollon ongelmista polttavin on lääkäriin pääsy ja sitä pitäisi nopeuttaa.

Juha Sipilän (kesk) hallituksen sote-kaavailuissa keskeisellä sijalla ollut valinnanvapaus on vain joka kuudennen mielestä kiireisimpien ratkaistavien ongelmien listalla.

Kyselyyn vastasi yli 2 100 suomalaista, joista 267 oli eduskuntavaaliehdokkaita.

Sote-uudistuksessa keskeisellä sijalla ollut valinnanvapaus jää pois enemmistön listalta, kun on valittava kolme tärkeintä ratkaistavaa ongelmaa. Vain 17 prosenttia kansalaisista ja 12 prosenttia ehdokkaista pitää valinnanvapauden vähäisyyttä nopeaa ratkaisua vaativana ongelmana.

– Tulosten pohjalta voi sanoa, että potilaan näkökulmasta valinnanvapaus ei ole niin merkityksellistä kuin hoitoon pääsyn nopeus. Tämä on hyvin ymmärrettävää, koska Suomessa potilaan ei ole mahdollista vertailla eri terveysasemien tai toimijoiden hoidon tai palvelun laatua, sanoo Success Clinicin toimitusjohtaja Mika Teikari tiedotteessa.

– Potilaalle ainoat näkyvät asiat ovat hoitoon pääsyn nopeus ja asiakaskokemus hoidon aikana. Näistä kumpikaan ei ole laadun tae, hän jatkaa.

Tutkimus kertoo myös, että puolet sekä kansalaisista että ehdokkaista olisi valmiita tekemään muutoksia työterveyshuollon järjestelmään.

– Tämä on todella kiinnostava tulos verrattuna siihen, kuinka työterveyshuollosta yleensä puhutaan [...] Useissa tutkimuksissa on todettu, että työterveyshuolto luo eriarvoisuutta suomalaiseen terveydenhuoltojärjestelmään, sanoo HNY:n osakas Kati Haapakoski.

Sote-uudistuksessa työterveyshuolto rajattiin suunnitelmien ulkopuolelle.