Alkoholilla on suomalaisten mielissä vääristynyt, jopa arvokas paikka. Pidämme viinaa symbolina juhlimiselle ja tämä näkyy myös työelämässä.
Näin arvioi Ehyt ry:n työelämäasiantuntija Timo Nerkko.
Nerkon mukaan yhdeksän kymmenestä suomalaisaikuisesta käyttää alkoholia. Siitä seuraa, että alkoholi kuuluu tiukasti myös työkulttuuriin.
Ilmarisen ylilääkäri, neurologi Maija Haanpää on samaa mieltä.
”Alkoholi istuu syvässä työkulttuurissa. Edustustilaisuudet ovat perinteisesti olleet hyvin kosteita ja ilmainen viina on ollut yksi motivaattori osallistua vaikkapa firman juhliin.”
Nerkko ja Haanpää keskustelivat aiheesta Tänään töissä -lähetyksessä.
Asiantuntijat ovat huolissaan lääkkeiden ja alkoholin sekakäytöstä ja myös huumeiden käyttö työikäisten keskuudessa on lisääntynyt.
Suomalaista työelämää tuskin aivan päihteettömäksi saadaan, mutta jos siitä halutaan kehittää päihdehaitatonta, tarvitaan yhteiset pelisäännöt, joissa sovitaan milloin, miksi ja kuinka paljon alkoholia tarjoillaan tai nautitaan.
”Missä tilanteessa saa käyttää, jos pitää käyttää alkoholia. Ja jos saunailtaan tulee henkilö, joka ei käytä päihteitä, se on ok. Siitäkin voisi keskustella, mihin pikkujouluissa tai sidosryhmätilaisuuksissa tarvitaan alkoholia.”
Nerkko arvelee, että alkoholitarjoilussa on myös kyse saavutetusta edusta, josta ei haluta luopua.
Haanpää muistuttaa, että nuorten päihteidenkäyttö on vähentynyt. Enää raitis ei ole automaattisesti raskaana tai autolla liikkeellä. Ilmiö nimeltä sober curious puhuttaa suomalaisessa mediassa aika ajoin.
”On hyvä, että päihteettömyys vaihtoehtona aidosti kiinnostaa, on kokeilemisen arvoinen ja voi olla yllättävänkin hyvä kokemus. Erittäin positiivinen ilmiö verrattuna tähän alkoholinhuuruiseen aiempaan ajattelumaailmaan”, Haanpää sanoo.
Nerkko huomauttaa, ettei ilmiö ole uusi, aina on ollut niitä, jotka haluavat olla käyttämättä päihteitä.
”Nyt sille on vain uusi termi.”
Raittius-sana saattaakin herättää erilaisia mielikuvia. Nerkko haluaa kuitenkin välttää vastakkainasettelua.
”On tietysti pelkona, että sober curious -ilmiöstä tulee suljettu kerho, ja toinen puoli käyttää päihteitä vielä enemmän.”
Päihteettömyyteen tai ainakin osittaiseen sellaiseen voisi kannustaa tieto päihteiden vaikutuksista terveyteen ja hyvinvointiin.
”Jos on havaittavissa alkoholinkäytön haittoja, vaikka ylipaino tai verenpaineen nousu, niin tiedetään, että alkoholin pois jättäminen olisi hyvä vaihtoehto. Alkoholin käyttö on väärällä tavalla tatuoitunut aivoihimme”, Haanpää toteaa.
Jos päihteettömyys kiinnostaa, Nerkko kannustaa hankkimaan harrastuksen, joka estää tai vähentää päihteiden käytön mahdollisuutta.
”Vaikka lintujen tarkkailu keväisin. Ajatuksena siis tehdä jotain sellaista, mihin päihteet eivät todellakaan sovi, olkoon vaikka kuoromusiikki. Kokeillaan, miltä tuntuu olla 300 päivää ilman viinaa.”
Nerkko itse hiihtää Vasaloppetin joka vuosi, ja siihen valmistautuminen kestää kuukausia.
”Liikunta ja alkoholi ei ole kovin hyvä yhdistelmä.”
”Monenlaiset miellyttävät elämykset, kuten kulttuuri ja liikunta tuovat vahvasti hyvää oloa ja rentouttavat, ei siihen alkoholia kyytipojaksi tarvita”, Haanpää sanoo.