Markku Taskinen on terveyskeskuslääkäri Pieksämäellä. Hieman yli 18 000 asukkaan perusterveydenhuolto on kunnan omaa toimintaa.

Mitä tapahtui viime viikolla?

– Oli normaali vastaanottoviikko. Yhtenä päivänä pidin akuuttivastaanottoa ja yksi päivä oli vastuualueeseeni kuuluva diabetesvastaanottopäivä. Perjantai-iltapäivänä kokoonnuimme isolla porukalla päivittämään tietojamme ja hoitokäytäntöjämme eteisvärinäpotilaiden antikoagulanttihoidon suhteen. Olin itse kouluttajana.

Mitä tapahtuu tällä viikolla?

– Neljä toisen vuoden lääketieteen opiskelijaa Itä-Suomen yliopistosta on maanantaina ja tiistaina tutustumassa tähän kansanterveystyöhön. On piristävä tuulahdus, kun nuoria ihmisiä käy tutustumassa toimintaamme.

Mikä ilahduttaa töissä?

– Minulla tulee tässä virassa ensi viikolla 20 vuotta täyteen. Kaikkein antoisinta ovat pitkät potilassuhteet ja siihen liittyen mukava mahdollisuus yhdistää näyttöön perustuvaa lääketiedettä ja haasteellista vuorovaikutusta potilaitten kanssa. Pitkät potilassuhteet ovat minulle sydämen asia.

On piristävä tuulahdus, kun nuoria ihmisiä käy tutustumassa toimintaamme.

Lähes poikkeuksetta sellainen työnimun hetki löytyy jokaisen työpäivän aikana.

Mikä harmittaa?

– Satunnainen liiallinen työmäärä ottaa voimille. Ja sitten huolestuttaa ajan trendi siitä, että kokonaisvaltainen yleislääkärin työ tuppaa pirstaloitumaan. Säilyvätkö hoidon jatkuvuus ja pitkäaikaiset potilas-lääkärisuhteet sotessa?

Mitä on tiedossa syksylle?

– Olen lääkäriluottamusmies. On tulossa useampi koulutuspäivä soteen ja uuteen lääkärisopimukseen liittyen. Marraskuun alussa on tiedossa terveyskeskusjaksolle tulevan parin lääkäriopiskelijan ohjausta.