Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri joutuu kiirehtimään U-sairaalan käytöstä luopumista. Se sulkee ensi vuonna neljä huonoimmassa kunnossa olevaa vuodeosastoa ja yhden leikkaussalin.

Sairaalassa on pitkään ollut kosteusvaurioista johtuvia sisäilmaongelmia. Viime vuoden alussa työsuojeluviranomainen totesi tilojen kunnon alun perin arvioitua pahemmaksi ja kehotti sairaanhoitopiiriä kiirehtimään saneeraustöiden aloittamista. Lisäksi korjaustöiden aluetta piti laajentaa.

Käynnissä olevat korjaukset valmistuvat kesällä. Jotta suljettavia tiloja olisi voitu käyttää vuonna 2018 valmistuvan uuden U2-rakennuksen avaamiseen asti, ne olisi pitänyt peruskorjata täydellisesti. Se ei sairaanhoitopiirin johtaja Olli-Pekka Lehtosen mukaan ole kannattavaa.

T-sairaalasta tiloja käyttöön

Sairaanhoitopiiri alkaa syksyllä etsiä korvaavia tiloja suljettaville osastoille, joita ovat muun muassa korva-, nenä- ja kurkkutautien klinikan vuodeosasto ja silmäklinikan vuodeosasto.

- Vaihtoehdot ovat T-sairaala, A-sairaala, muut kuntayhtymän tilat tai tilat, joita kuntayhtymä ei omista. Mistään konkreettisista vaihtoehdoista meillä ei vielä ole tietoa, Lehtonen sanoo.

Todennäköinen sijoituspaikka suljettaville osastoille on T-sairaalan talvella valmistuva laajennusosa. Sinne on jäämässä vapaata tilaa, koska sairaanhoitopiiri ei voi rahavaikeuksien takia ottaa käyttöön kaikkia T-sairaalaan suunniteltuja toimintoja heti laajennuksen valmistuttua.