Kallista, aikaa vievää ja jättää usein jälkeensä raskaan hiilijalanjäljen – tätä on tiedekonferenssien järjestäminen. Ei kuitenkaan aina: maailman johtavien tutkijoiden keskustelua uusimmista löydöksistä voi seurata kotisohvalta käsin.

Neurotieteilijät ovat keksineet vaihtoehtoisen tavan tiedekonferenssin järjestämiselle, ja Brain Twitter -konferenssi tulee tänä vuonna jo kolmatta kertaa.

Brain Twitter -konferenssissa tutkijat esittelevät tutkimustuloksiaan twiittaamalla.

Esityksiin voi sisältyä kuvia, tutkimustuloksia ja videoita, ja Twitter-yleisö voi esittää tutkijoille kysymyksiä ja osallistua keskusteluun. Esitykset valitaan vertaisarvioinnin perusteella.

Tänä vuonna Brain Twitter -konferenssissa esiintyy 61 tutkijaa 12 eri aikavyöhykkeeltä. Mukana on esimerkiksi professori Alice Proverbion musiikin kuunteluun liittyvien tunne-elämyksien aivomekanismeja koskeva esitys. Tutkijatohtori Jay van Bavel kertoo sosiaalisesta neurotieteestä.

Yleisölle konferenssin seuraaminen ja keskusteluun osallistuminen on ilmaista.

Brain Twitter -konferenssi pidetään 14. maaliskuuta, ja siihen voi osallistua seuraamalla @realBrainTC-käyttäjää ja hashtagia #brainTC Twitterissä. Konferenssi alkaa klo 6.45 Suomen aikaa ja kestää yhteensä 19 tuntia.

Aikaisempina vuosina konferenssi on tavoittanut keskimäärin puoli miljoonaa Twitter-käyttäjää.

Tapahtuman järjestävät Aalto-yliopiston tutkijat yhteistyössä ranskalaisen Lillen yliopiston ja yhdysvaltalaisen Harvardin yliopiston tutkijoiden kanssa.

Twitter-konferenssi kokoaa yhteen aivokuvantamisen asiantuntijoita eri puolilta maailmaa.