Kansainvälinen tutkimusryhmä on tunnistanut 72 uutta geneettistä rintasyövän riskitekijää.

Tutkimusryhmä havaitsi esimerkiksi, että noin 70 prosentissa rintasyöpäkasvaimista esiintyy estrogeenireseptoriproteiinia. Tulokset osoittavat, että estrogeenireseptoripositiiviset ja -negatiiviset rintasyövät ovat biologisesti erilliset syöpätyypit ja ne kehittyvät eri mekanismein.

Uudet tutkimustulokset auttavat ymmärtämään, miksi joillakin naisilla on kohonnut alttius sairastua rintasyöpään ja mitkä geenit ja solun mekanismit tähän liittyvät. Tutkimuksessa osoitettiin, että useat näistä geeneistä ovat mutatoituneet pahanlaatuisissa rintakasvaimissa.

Tutkimuksessa todettiin lisäksi, että geneettisen riskin perusteella yhdellä prosentilla naisista on yli kolminkertainen riski sairastua rintasyöpään verrattuna väestön keskimääräiseen riskiin.

Tutkimus lähes kaksinkertaisti rintasyövän tunnettujen geneettisten riskitekijöiden määrän. Kaikkiaan niitä tunnetaan jo noin 180.

Tulokset julkaistiin Nature- ja Nature Genetics -tiedelehdissä.

Tuoreet löydökset tehnyt OncoArray-konsortio koostuu 550 tutkijasta 300 tutkimusryhmästä. Suomesta konsortioon osallistuivat Itä-Suomen yliopiston translationaalisen syöpätutkimusalueen sekä Hyksin ja Oulun yliopiston perinnöllisen rintasyöpäalttiuden tutkimusprojektit.