Viime viikolla julkaistiin yhdysvaltalaistutkimus, jossa oli hyytävää uutta tietoa rokotuksista.

Tutkimalla vuosina 2014–2017 tehtyjä rokotusaiheisia twiittejä ja niiden taustoja tutkijoille selvisi, että Twitterin rokotekeskusteluun osallistuu aktiivisesti ainakin kaksi tahoa, jotka esiintyvät harhaanjohtavasti aitoina keskustelijoina, mutta eivät ole sitä.

Kävi ilmi, että tietokoneohjelmat eli botit syytävät keskusteluun rokotevastaisia kommentteja.

Myös Venäjän trollit twiittaavat runsaasti virheellistä tietoa rokotusaiheesta. Ne kuitenkin esittävät käsityksiä puolesta ja vastaan. Miksi näin?

Tutkijat arvelevat trollien pyrkivän luomaan eripuraa ja horjuttamaan yhteiskunnan vahvaa konsensusta rokotusten tarpeellisuudesta tautien torjunnassa.

Terveyteen liittyvät väärinkäsitykset, harhaanjohtava tieto ja tahallinen valeuutisten levittäminen sosiaalisessa mediassa on uhka kansanterveydelle, sanotaan tutkimuksessa.

Tutkimus julkaistiin 23. elokuuta, American Public Health Associationin sivustolla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuuden osaston erikoistutkija Jonas Sivelä on viime vuosina tutkinut suomalaisten rokotusasenteita ja etsinyt keinoja torjua rokotusvastaisuutta.

Hän pitää Twitteristä löytynyttä ilmiötä huolestuttavana.

– Se osoittaa, että rokottaminen on yhteiskunnallisesti hyvin merkittävä asia – ja poliittisestikin virittynyt aihe.

Sivelä ei ole kuitenkaan havainnut samaa ilmiötä Suomessa.

Pystyisikö vastaavan tutkimuksen tekemään suomenkielisessä Twitterissä?

– Teemme koko ajan aktiivista mediaseurantaa, jossa myös tällaiset asiat otetaan huomioon. Asia on tärkeä, ja se huomioidaan myös tulevissa tutkimuksissa, Sivelä sanoo.