Tutkimushoitajakoulutus on hoitotyön ammattilaisille suunnattu lukukauden kestävä kokonaisuus ja sen tavoitteena on syventää tietoutta kliinisestä tutkimuksesta, lääketutkimuksesta ja tutkimuksellisesta hoitotyöstä.

Tutkimushoitaja työskentelee osana tutkimusryhmää, ja hänen vastuullaan on esimerkiksi yhteydenpito potilaisiin, tutkimusnäytteiden logistiikasta huolehtiminen ja yleinen koordinointi. Tutkimushoitajalta vaaditaan ymmärrystä ja perehtyneisyyttä tutkimusprotokollaan ja tutkimuksen aloittamiseen liittyvään lupien hakemiseen.

– Ensimmäistä kertaa tutkimushoitajia valmistava koulutus järjestetään yhteisvoimin kaikkien yliopistosairaaloiden ja Lääketeollisuus ry:n jäsenyritysten kanssa, eli tutkimushoitajiksi haluaville tarjotaan yhden luukun koulutusmahdollisuutta kautta Suomen, Husin tutkimusjohtaja, professori Anne Pitkäranta kertoo tiedotteessa.

Pitkäranta vastaa nyt käynnistyneestä koko Suomen laajuisesta koulutuksesta.

Joustava valtakunnan laajuinen toteutus ja suorittamistapa herätti paljon kiinnostusta, ja kokonaan verkossa tehtävään koulutukseen oli yli 200 hakijaa.

– Valtakunnallinen tutkimushoitajakoulutus lisää varmasti Suomen kilpailukykyä kouluttamalla asiaan perehtyneitä hoitajia toimimaan myös kliinisissä lääketutkimuksissa. On ollut hienoa rakentaa koulutuksen sisältöä yhteistyönä, Boehringer Ingelheimin kliinisen tutkimusosaston johtaja Johanna Hemdahl toteaa.

Hus Helsingin yliopistollinen sairaala on järjestänyt kerran vuodessa tutkimushoitajakoulutusta jo vuodesta 2016. Ainoana poikkeuksena oli 2020, jolloin koronaviruspandemian vuoksi koulutusta ei järjestetty.

– Etänä verkossa annettava opetus ei vaadi poissaoloja työstä eikä matkustelua eri paikkakunnalle, tehtäviä voi tehdä omalla ajalla ja pätkissä, Pitkäranta sanoo.