Vain vajaa kolmannes suomalaisista uskoo, että masennukseen saa apua helposti ja nopeasti.

Tämä käy ilmi Mielenterveyden keskusliiton ja lääkeyhtiö Janssenin tuoreesta kyselytutkimuksesta. Yli puolet tutkimukseen vastanneista oli eri mieltä tai osittain eri mieltä väittämästä, että hoitoa saisi Suomessa helposti ja nopeasti.

Kyselytutkimus kertoo myös, että joka viidennellä suomalaisella on diagnosoitu masennus. Yli puolet on joskus tuntenut itsensä masentuneeksi.

Tutkimus osoittaa myös, että vähiten masennusta tuntevat erinomaisesti toimeentulevat ja eniten eniten suomalaiset, jotka joutuvat tinkimään lähes kaikesta.

– Tulokset vastaavat suuntaa antavasti sitä, mitä epidemiologisesta tutkimuksesta tiedetään: viidesosa ihmisistä sairastaa elämänsä aikana ainakin yhden depressiojakson, ja huomattava osa heistä ei hae tai saa hoitoa. Onkin tärkeää puhua ja tunnistaa depressio yleiseksi ja suurta osaa ihmisiä koskevaksi asiaksi, jolla on paljon inhimillisiä seurauksia, professori Sami Pirkola Tampereen yliopistosta sanoo tiedotteessa.

Tutkimustuloksista selviää, että suomalaisten tiedot masennuksesta, sen oireista ja hoidosta ovat pääosin realistisia ja hyvällä tasolla.

Neljä viidestä vastanneesta tiesi masennuksen olevan vaikeahoitoinen sairaus. Ainoastaan kuusi prosenttia ei osannut sanoa kenen puoleen kääntyisi, jos tuntisi olonsa masentuneeksi.

Miltei puolet kyselyyn vastanneista oli eri mieltä tai osittain eri mieltä siitä, että masennuksesta voi puhua avoimesti.

Tutkimuksen perusteella 70 prosenttia suomalaisista uskoo, että moni sekoittaa masennuksen esimerkiksi suruun tai itsekriittisyyteen.

Pirkola muistuttaa, että vaikka masennus on tunnetilana normaali ja jokaiselle tuttu kokemus, on tärkeää ymmärtää, että varsinaista depressiota voi ja pitää hoitaa.

– Masennusta ei vakavassa muodossaan tule pitää normaalielämään kuuluvana tapahtumana, joka olisi ikään kuin kärsijänsä omaa syytä. Onkin hyvä, että 51 prosenttia vastaajista kääntyisi nimenomaan lääkärin tai terveydenhoitajan puoleen, jos kokisi itsensä masentuneeksi, Pirkola jatkaa.