Mehiläinen ja FIMM yhteistyökumppaneineen ovat aiemmin toteuttaneet GeneRISK-tutkimuksen, jossa selvitettiin geneettisen tiedon hyödyntämistä yksilöllisessä terveyden edistämisessä.

Nyt GeneRISK-tutkimuksen laajennuksessa tutkitaan koronavirusepidemian leviämistä Etelä-Suomessa ja tutkitaan, mitkä tekijät yksilön perimässä ja elintavoissa vaikuttavat alttiuteen sairastua covid-19-infektioon, infektio-oireiden vakavuuteen ja mahdollisten liitännäissairauksien kirjoon.

Tietoa mahdollisesta uudesta koronavirusinfektiosta kerätään sekä sähköisen oirekyselyn että vasta-ainemääritysten avulla.

GeneRISKiin osallistui yli 7 000 vapaaehtoista, ja heidät kaikki on kutsuttu myös covid-19-tutkimukseen. Uusia tutkittavia ei tässä vaiheessa rekrytoida.

– Sähköisen oirekyselyn perusteella pystymme arvioimaan, kuinka moni osallistuja on sairastanut koronan. Projektissa tehtävillä vasta-ainetutkimuksilla tieto tarkentuu, kertoo Mehiläisen laboratoriosektorin johtaja Kristina Hotakainen tiedotteessa.

Edelleenkään ei tiedetä, miksi virus tarttuu joihinkin henkilöihin muita herkemmin ja miksi tauti on toisilla vakavampi kuin toisilla.

Tutkimuksen vastaava lääkäri Elisabeth Widén FIMM:sta sanoo, että GeneRISK -projektin pohjalta on olemassa poikkeuksellisen rikas seuranta-aineisto osallistujien perimästä, elintapojen muutoksista ja terveydentilan kehityksestä.

– Nyt on mahdollista tutkia näiden tekijöiden vaikutusta eroihin koronaviruksen tarttumisessa sekä taudin vakavuudessa, Widén sanoo.

Kyselyyn on vastannut jo noin 4 000 GeneRISK -osallistujaa, ja tutkittavat saavat henkilökohtaisen kutsun tutkimuskäynnille Mehiläiseen Helsingissä, Turussa ja Kotkassa. Samalla tutkimuskäynnillä toteutetaan GeneRISK-projektin seurantamittaukset.

Alkuperäisessä GeneRISK-tutkimuksessa osallistujien rekrytointiin osallistuivat Mehiläinen, Kymsote ja Veripalvelu.