Munuaissyövän ja munuaisaltaan syövän riski vaihtelee ammattien välillä, ilmenee MD Irmina Michalekin väitöskirjasta.

Tupakointi selittää paljon ammattiryhmittäisestä vaihtelusta, mutta ei kaikkea. Michalekin tutkimuksessa havaittiin, että tupakoinnilla vakioitu munuaissyövän ja munuaisaltaan syövän ilmaantuvuus on selvästi suurentunut monissa korkean koulutuksen vaativissa ammateissa ja turvallisuusalan työntekijöillä.

Yksi monia näitä ammatteja yhdistävä tekijä on työn alhainen fyysinen rasittavuus.

Kun huomioitiin ammattiryhmittäiset erot tupakoinnissa, munuaissyövän riski oli hammaslääkäreillä 32 prosenttia, toimittajilla 20 prosenttia ja lääkäreillä 19 prosenttia suurempi kuin väestössä keskimäärin.

Esimerkiksi metsureilla riski on 18 prosenttia keskimääräistä pienempi.

Tupakoinnilla vakioitu munuaisaltaan syövän riski oli lääkäreillä 63 prosenttia, taiteilijoilla 43 prosenttia ja turvallisuusalan työntekijöillä 38 prosenttia suurempi.

Toisaalta tupakoinnilla vakioitu munuaisaltaan syövän riski oli metsureilla 49 prosenttia, maanviljelijöillä 24 prosenttia ja kouluttamattomilla rakennusalan työntekijöillä 22 prosenttia keskimääräistä pienempi.

Munuaisen ja munuaisaltaan kasvaimet ovat merkittävä osa kaikista syövistä. Michalekin tutkimus hyödyntää kokonaisia väestöjä kattavaa aineistoa, joten sen tulokset ovat yleistettävissä koko väestöön.

Michalekin epidemiologian alaan kuuluva väitöskirja tarkastetaan Tampereen yliopistossa 31. lokakuuta.